Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Žučni kamenci

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Povišena tjelesna temperatura
  • Snažna bol ispod desnog rebrenog luka
  • Žutica

Opis

Žučni kamenci predstavljaju naslage nalik kristalima u žučnom mjehuru. Mogu biti različite teksture i veličine, a može ih biti samo jedan ili više. Gotovo svaka deseta osoba ima žučne kamence, no u većini slučajeva oni su potpuno bezazleni. Probleme obično izazivaju kamenci koji se pomaknu i začepe žučni prolaz ili zajednički žučni vod koji se stapa s izvodnim kanalom gušterače, što pak može dovesti do njene upale. Rijetka je, ali vrlo opasna pojava, da žučni kamenci začepe prolaz iz tankog u debelo crijevo što izaziva neprestano povraćanje. Žučni kamenci mogu dovesti i do raka žučnog mjehura i žučnog voda. Četiri puta su češći kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi

Snažna i nagla bol ispod desnog rebrenog luka koja se može širiti prema lopatici, mučnina i povraćanje, povišena tjelesna temperatura te žutica. Svi se ovi simptomi javljaju kad se kamenci začepe u nekom od žučnih kanala.

Prevencija

U ovom slučaju pravilna ishrana je najbolja prevencija. Hrana bogata vlaknima, a siromašna mastima pomaže da žučni kamenci ostanu u tekućem obliku. Stoga se preporučuje sirovo voće i povrće, grah i grašak i žitne pahuljice. Pokazalo se i da redovita konzumacija maslinovog ulja pridonosi sprječavanju stvaranja žučnih kamenaca.

Liječenje

Ako je riječ o manjim kamencima, najčešće će liječnik preporučiti tek promjenu prehrane. Međutim, ako kamenac stvara probleme ili je prisutan u velikom žučnom vodu, preporučuje se kirurški zahvat. Danas je popularna i metoda razbijanja kamenaca, tzv. litotripsija u kojoj se kamenci razbijaju izvantjelesnim šoknim valovima.

Posebne napomene

Iako se u žučnoj dijeti preporučuje izbjegavanje masti, naglo smanjivanje ili potpuno izbacivanje masti iz prehrane nije preporučljivo, jer premalo masti također može izazvati stvaranje žučnih kamenaca.