Ne rađamo se sa strahom, on se uči!

Strah

Djeca se ne rađaju sa strahom od zmija, pauka ili mraka, nego ga nauče.

Nije tajna kako smo za kreiranje straha naših najmlađih krivi – mi sami. Tako su zaključili i istraživači Sveučilišta Rutgers iz New Jearseyja, koji su analizirali rezultate dvaju međunarodnih pokusa.

U prvom su eksperimentu djeci staroj sedam mjeseci pustili video isječke koji su prikazivali zmiju ili nešto neprijeteće, poput slona. Istovremeno su mališanima puštali zvukove koji su bili ili veseli ili zastrašujući. Djeca su provela više vremena gledajući video isječke sa zmijom kada su čula zastrašujući glas, no sama nisu pokazala znakove straha.

U drugom su pokusu trogodišnjacima pokazali devet fotografija, a mališani su trebali odabrati zadani predmet. Oni su brže identificirali zmije nego cvijeće i brže od bilo koje druge životinje koja je nalikovala zmiji. Stručnjaci su također zaključili kako su djeca koja su strahovala od zmija identificirala ove životinje jednako brzo kao i mališani koji ih se nisu bojali.

"Imamo sklonost brzog detektiranja stvari popu zmija i paukova i povezujemo ih s nečime što je gadno ili loše, poput zastrašujućeg glasa", tvrdi Vanessa LoBue, voditeljica istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Current Directions in Psychological Science.

Ne dozvolite strahu da preuzme kontrolu nad vama

dr. Vlatko Kalapoš, E.M.

Kada je riječ o strahu, neovisno o tome bojimo li se neke životinje, poput zmije, ili "neopipljivih" stvari, poput promjene posla, samostalnog života, gubitka voljene osobe ili smrti, govorimo o snazi koja nas sprječava od življenja života.

Strah je negativna emocija koja paralizira cijeli naš sustav (emocionalni, tjelesni, kreativni…). Strah je imaginaran i nastaje prvo u našem umu. Ako ga potom pohranimo u podsvijest tada se "bojimo sve više"…

"Začudo, ljudi mnogo više znaju čega se boje nego što žele i što vole u svom životu. Dublji problem je u tome što smo mi nesigurni u svojoj nutrini - nesigurnost uzrokuje strah, a strah vodi do borbe i agresije. Riješite se blokade koja paralizira cijeli naš sustav", savjetuje dr. Vlatko Kalapoš, E.M., voditelj projekta Victus – life management center,

On je za vas pripremio terapijske CD-e, uz pomoću kojih možete preuzeti kontrolu nad svojim životom. Za korištenje CD kod kuće trebamo sjesti ili leći, pustiti CD, zatvoriti oči i opustiti se... S obzirom na trajanje od 40 minuta, osoba prođe kompletan program opuštanja, vizualizacije, psihoterapije i regeneracije. CD-i su namijenjeni zaista svima i nemaju nikakvo štetno djelovanje niti mogućnost nuspojava. U tijeku trajanja CD-a tijelo se potpuno opusti, sve naredbe dopiru direktno u podsvijest i nakon terapije osoba se osjeća preporođeno.Ukoliko se za vrijeme slušanja CD-a zaspi, učinak sna se pojačava.

Psihoterapijski CD možete naručiti putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!