Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

"Abnormalnosti" u PAPA testu

Objavljeno: 26.11.2015.

Poštovani, molim vas da mi protumačite nalaz PAPA testa, do sad mi je uvijek bio normalan i sad postoje neke abnormalnosti. Nalaz je sljedeći: - jaka upala, abnormalne stanice, bacilus vaginalis, fungi, promjene povezane s HPV-om (i pokraj toga dva upitnika) - reaktivne promjene povezane s upalom - parakeratoza, diskeratoza, hiperkeratoza - abnormalne stanice - skvamozne stanice ASC), neodređenog značenja (ASC-US) - jaka upala, gljivica, hpv(opet upitnici pokraj HPV-a) i doktorica je napisala da traži tipizaciju hpv-a. Od lijekova sam dobila poliginax kroz 14 dana i nakon 7 dana pauze betadine. Molim vas da mi objasnite o čemu se radi? Kakve su to abnormalnosti stanica? Je li to početan znak raka? Također nije mi jasno HPV. Imam istog partnera već 6 godina, do sad uvijek je nalaz bio uredan, pa mi nije jasno odakle HPV. Hvala unaprijed!

Trenutno nemate nikakvog razloga za paniku. Vaš nalaz je graničan i u ovom trenutku se ne radi ni o kakvoj patološkoj dijagnozi. Nalaz treba ponoviti za oko 6 mjeseci i postoji vjerojatnost od oko 50% da će se promjene  povući i same , spontano. Inače kada kada se kaže da postoji ASCUS odnono atipične pločaste (svkamozne) stanice neodređeog značenja -  stanice pokrovog epitela vrata maternice (to je dio maternice u rodnici) su upravo pločaste (odnosno stručni sinonim je skvamozne) . Promjene na pločastim stanicama uvijek izazivaju pojedini sojevi humanog papiloma virusa tako da nije ništa čudo da citolozi pišu HPV? – vjerojatno vide tzv. koilocite – stanice u kojima je prisutan virus. Bris za genotipizaciju HPV se za moj ukus ne bi trebalo raditi odmah jer kao što rekoh 50% ovakvih nalaza se spontano povuče unutar 6 mjeseci. Tada je to zapravo bačeni  novac ( inače prokuženost HPV-om je u spolno aktivnoj populaciji preko 80% tako da pozitivan nalaz nije nikakvo ”čudo božje”, a pretraga nije baš jeftina- može koštati i do 500 KN).  Nalaz bih učinio samo ukoliko nalaz ASCUS-a perzistira, e da se vidi koliko često se dalje kontrolirati.  Ukoliko je negativan HPV iz grupe visokog rizika tada kontrola može i za godinu dana  jer od ASCUS-a nikada neće biti ništa opasnije. Ukoliko je pozitivan HPV iz grupe visokog rizika tada kontrole i dalje svakih 6 mjeseci a liječiti samo ukoliko se pokaže CIN dakle jasno patološki nalaz, u protivnom nije potrebno.   Sadašnji nalaz nije dakle niti jasno patološki a još manje ”prvi stupanj raka”- nije to  niti ”R”  od raka. Vašem partneru se od nalaza neće dogoditi ništa niti kod muškarca postoji nalaz koji bi bio paralelan Vašem. Sa partnerom ste razmijenili što ste imali (mislim na HPV) tako da Vaš spolni život može biti kao i do sada. Nemate potrebu bilo što mijenjati. Uz nalaz ASCUS-a možete i zanijeti i roditi ukoliko želite i to neće imati nikakvog štetnog utjecaja ni na Vaše zdravlje niti na trudnoću. Zašto ste promjena pokazala baš sada, e na to nema odgovora. Redovite kontrole i služe da promjenu otkrijemo u stadiju kako je to kod Vas. Dakle nema nikakve katastrofe, ukoliko treba će se sve riješiti ili samo ( što nije nikakvo čudo) ili će medicina pomoći. Glede terapije koju ste dobili budući da imate i infekciju gljivama- što je najčešće infekcija u rodnici žene - i ona zapravo nema nikakve veze sa Vašim nalazom PAPA. Potrebno je dati neki antimikotik- za to bi trebalo služiti polygynax premda bi vjerojatno čisti antimikotik npr. canesten bio bolji a i liječenje bi trajalo kraće. Preporuku da nakon poligynaxa koristite i Betadine mnogi kolege često daju jer će to kao utjecati na HPV.  No, to najčešće uopće nema nikakvog djelovanja jer ni na HPV-a niti bilo koji virus danas ne možemo utjecati lijekovima- nema danas lijekova koji djeluju na viruse. Mnoge žene betadine koji je jedni dezinficijens zna dosta iritirati i vrlo često se nakon njihove primjene ponovo nasele gljive u rodnicu pa sve ne završi nikakvom koristi! Ja stoga to nikada ne propisujem. Ili će to Vaš organizam sam riješiti ili neće i na to se na žalost ne može utjecati lijekovima! 

Slična pitanja