Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Ako ste redovito uzimali pilulu, ovulaciju ne očekujemo

Objavljeno: 20.10.2020.

Imam 20 godina (visina 157 cm, težina 57 kg). Prije mjesec dana imala sam prvi spolni odnos te sam se prije toga posavjetovala s ginekologinjom. Prepisala mi je kontracepcijske pilule Belara i trenutno sam pred kraj druge kutije. Nikada se nije dogodilo da sam zakasnila ni minutu ili preskočila, uvijek sam na vrijeme popila. Tijekom ginekološkog pregleda pronađena mi je vodica oko jajnika i to me zabrinjava. S obzirom da je doktorica rekla da je to inače od ovulacije ili od ciste koja je pukla. Ne pijem, a popušim jednu ili dvije cigare u toku tjedna. Postoji li mogućnost ovulacije i da tablete nisu djelovale i kolika je opasnost ako je to zapravo cista?

Smješteno u Ginekologija

Ukoliko ste redovito uzimali pilulu ovulaciju ne očekujemo i ne nailazimo na nju, osim iznimno rijetko. Tada pilula iskazuje svoj kontracepcijski efekt drugim mehanizmima.
Potrebno je svakako ponoviti ultrazvučni  pregled za 2-3 mjeseca kako bi se procijenilo da li su jajnici uredne građe ukoliko je postavljena sumnja na cistu koja je pukla.
 

Slična pitanja