Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Alergije

Alergija na brašno

Objavljeno: 04.12.2009.

Prick testom pronađena mi je alergija na brašno ali su mi dodatnu pretragu (RAST) radili samo za bijelo brašno. Zanima me da li takvo nešto postoji i za druga brašna (koliko sam saznala test obuhvaća pšenično, kukuruzno, raženo, ječmeno, sojino brašno). Kako u obitelji (bratić) imam i slučaj celijakije poslali su me i na antiglutaminski test no dok ne dobijem rezultate zanima me što mogu jesti. Otkako su mi našli alergiju na brašno najviše sam jela krumpir i žgance a u međuvremenu sam dobila urtike po nogama. Iako, s obzirom na kukuruzno brašno u testu to može biti od žganaca tako nešto ne mogu tvrditi jer koristim kortikosteroide za nos (tafen nasal) i to već dva mjeseca. Već dva dana sam s time prestala i pokušati ću izdržati još koji dan da vidim hoće li se urtike povući no sada me već i strah jesti žgance. Također zanima me, ako je rast na bijelo brašno negativan i ispostavi se da nije celijakija (čemu se iskreno nadam) kako saznati na koje sam brašno alergična (reakcija je bila dosta velika i to dva puta jer su ponavljali test).
P.S. Reakcije sam imala i na mlijeko (ali to znam, to mi je nađeno kao maloj) te na orahe, sva mesa osim svinjetine te ribu riječnu i morsku ali osim sirovog, lijeka i vrhnja za kuhanje za koje znam da mi ne odgovaraju ostale namirnice normalno koristim. RAST za te ostale reakcije mi nisu radili pa Vas molim savjet kako ad se ponašam s time?

Smješteno u Alergije

Prvo i osnovno je pitanje kakve Vi imate tegobe tj.simptome: urtike, gastrointestinalne probleme, gubitak težine?? U brašnu postoje i razni aditivi tako da bi bilo važno ispitati je li imate reakciju na njih!? To bi spadalo u sferu alergologa/imunologa. Što se tiče celijakije antiglutaminska antitijela su samo jedan od laboratorijskih pretraga na celijakiju (postoji još i antiendomizijska antitijela ali je zlatni standard dijagnoze BIOPSIJA!!). Urtike mogu biti posljedica alergije ali i idiopatske naravi (ne zna se uzrok), nosni sprej ne bi trebao utjecati značajnije na testove i ja bih ga koristila ako Vam olakšava tegobe. Očigledno imate atopijsku komponentu (rinitis, urtike) tako da Vam je najbolji izbor liječnika alergolog. U slučaju gastro tegoba došla bi u obzir i GE obrada (kolonoskopija/gastroskopija sa biopsijom.) Dobro bi bilo i konzultirati se sa nutricionistom u svezi prehrane, posebice tzv gluten free dijete ( vjerojatno možete naći i na internetu) dok ne dobijete rezultate Vaših testova. Slobodno nam se javite na konzultaciju jer je u svakom slučaju lakše dati savjet ako imate potpunu sliku o pacijentu!

Slična pitanja