Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Neplodnost

Biokemijska trudnoća

Objavljeno: 14.10.2015.

Poštovani, imam 40 godina, u prvom mjesecu sam imala pobačaj u petom tjednu trudnoće, prva trudnoća, spontana, tzv. biokemijska. Radila sam nalaz spolnih hormona (vađenje krvi je bilo peti dan ciklusa) i referentni interval su TSH 2.61 amh 2.8 lh 8.1 FSH 14.4 estradiol 277 prolaktin 174.

U svibnju sam bila na dogovoru za MPO, dobila tablete za štitnjaču.
U srpnju ponovno ostala trudna, par tjedana i opet biokemijska, propala u kolovozu.
20.09. krenula u postupak MPO FSH 6,6, TSH pao na 1,7, dobivala gonale pet dana. Ultrazvuk 6 dc lijevi jajnik tri folikule, desni tri folikule. 8 dc lijevi jajnik 18,19,18, a desni 14,13,14., 9 dan ciklusa lijevi jajnik 21, 22, a desni 18,17,19 i navečer dobila štopericu. 11 dan na aspiraciji izvađena tri folikula i sva tri prazna.

Zanima me je li se mogla ovulacija dogoditi ranije? Nije mi jasno gdje su ostale folikule. Odmah dan nakon toga dobila jake grčeve u trbuhu, grudi toliko nabrekle i osjetljive da je to bilo strašno. Jučer 22. dan ciklusa dobila, što je meni jako rano jer nikada mi nije ni kasnila ni dolazila ranije, uvijek točno 27 ili 28 dan ciklusa. Sada su mi rekli da dođem ovaj mjesec šesti dan ciklusa kako bi krenuli u postupak prirodnim putem.

Molim vas mišljenje o navedenoj situaciji. Ima li to neke veze za dalje, zašto se događaju biokemijske trudnoće?

Smješteno u Neplodnost, Trudnoća

Uzrok tzv. biokemijskih trudnoća – a to su zapravo vrlo rani spontani pobačaji su naprosto genetske greške u ranom, vrlo brzom razvoju trudnoće kada tzv. ”lančana reakcija” kod diobe odnosno gotovo ”domino efekt” moraju ići vrlo točno i bez pogreške. Ukoliko to nije tako, trudnoća propadne u vrlo ranoj fazi. Nažalost u Vašoj 40. godini je vjerojatnost za takav slijed događaja nekoliko puta veća nego da ste 10  ili više godina mlađi. (no nema  naročito garancije da se to ne bi dogodilo i tada).

Zašto punkcijom nisu dobili jajne stanice- ne znam. Ukoliko se ovulacija dogodila prije punkcije, što se može dogoditi, tada se to ultrazvukom vidi i tada to treba ženi reći i punkciju ne treba niti raditi. Zašto nisu uspjeli ispunktirati jajne stanice iz intaktnih folikula, to ne znam, to neka Vam kažu kolege koji su postupak radili, tražite objašnjenje!

Grčevi u trbuhu nisu ništa neobično nakon punkcije jajnika, a nabrekle i osjetljive dojke (više nego inače u drugoj polovici ciklusa) nisu ništa posebno nakon stimulacije ovulacije.  Obzirom na radi toga što oocite nisu dobivene niste niti dobili lijekove za  tzv. ”pomoć žutom tijelu” jer ono može biti manje funkcionalne vrijednosti nakon stimulacije i radi toga ste prokrvarili ranije nego u prirodno ciklusu. Za dalje nema jadikovanja- sve ponovo!

Slična pitanja