Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Bolne promjene na noktima

Objavljeno: 05.10.2017.

Poštovani, imam 28 godina. Unatrag nekoliko godina imam čudne promjene na noktima. Postali su krhki, slabo rastu, s vremenom požute, pa se opet unormale s bojom a i rado se listaju. Na svim noktima su slabo vidljive i vodoravne linije koje su na nekim noktima uzdignute i osjete se na dodir. Palčevi su najgori, posebno palac desne ruke koji je sav izlistan i izbrazdan. Radi lakšeg opisa prilažem fotografiju. Molim Vas za mišljenje, je li moguće da se radi o psorijazi nokta? Povremeno imam i bolove u zglobovima te kostima, doktorica mi je spomenula psorijatični artritis. Ili je možda kakva gljivica? Naručena sam na bris nokta ali mi je termin još daleko... Hvala!

Smješteno u Dermatologija


Poštovani,
Nije mi proslijeđena fotografija, no pokušati ću i bez nje odgovoriti na pitanje.
Malo je vjerojatno da je u pitanju gljivična infekcija, no učinite mikološku obradu (za koju već i imate zakazan termin). 
Teoretski je moguće da se radi o psorijazi noktiju, tim više što navodite i bolove u zglobovima. No promjene na noktima ovog tipa najčešće su posljedica suhoće, eventualno i deficita određenih nutrijenata (čemu mogu predisponirati vaše navike, posao koji radite, hobi, način prehrane...). Savjetovala bih dermatološki pregled, jer je na ovaj način teško uopće približiti se pravoj dijagnozi.