Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi dišnog sustava

Bolovi u prsištu, pušenje i visoke masnoće

Objavljeno: 29.09.2012.

Pozdrav, imam 49 godina. Zadnje četiri godine se liječim od bronhitisa. Na zadnjoj kontroli doktorica mi je rekla da su mi povišeni eritrociti hemoglobin i hematokrit (oko 10% iznad ref. vrijednosti) i da ponovim nalaze. Kada sam za tjedan dana ponovila nalaze eritrociti su i dalje povišeni 5.6 ali su mi povišeni i leukociti 12.9 limfociti 4.83 (ref.3.35) Monociti 1.24. (ref.0.84) kolesterol 7.9 (ref.6.2) trigliceridi 2.6 (ref 2.0) LDL kolesterol 5.48 (ref. 4.10) HDL kolesterol 1.15 AST 43, ALT 57 (ref. 37) LDH 281 (ref.225). Ostali nalazi su u granicama referentnih vrijednosti. Nije nam jasno kako su u tjedan dana nalazi tako različiti. Vrijednosti koje su prije tjedan dana bile u redu sada nisu i obrnuto.Zbog povišenog kolesterola pijem zadnjih pola godine atrovastatin 10 mg. Pušim. Zanima me vaše mišljenje šta da radim, rezultatima laboratorijskih pretraga sam zbunjenja. Često me boli grlo i imam problema sa sinusima. Povremeno osjećam bol iza prsne kosti i u leđima koja kratko traje. Na zadnjoj kontroli rtg snimak pluća je u redu i spirogram.

Poštovana, Vaši nalazi koje ovdje navodite su uredni. Istina je da su malo izvan referentnih vrijednosti ali zasada to nije razlog za neko zabrinjavanje. Ono što je veći problem je Vaše pušenje spojeno s visokim masnoćama i bolovima u prsištu. Sve to upućuje na početnu bolest srčanih krvnih žila (koronarnu bolest). Preporučam Vam da prestanete pušiti što prije! Ako Vam se bolovi pojavljuju češće mislim da bi bilo mudro posjetiti kardiologa.

Slična pitanja