Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Bude li cerviks popuštao, sigurno je da će se raditi serklaž

Objavljeno: 27.09.2017.

Postovani, s 21+3 tt sam zaprimljena u bolnicu otvorena s prolabiranim vodenjakom u rodnicu. Spajaju me na tokolizu 24h/dan, spremaju se raditi serklaz,no cekaju nalaz briseva (isti su kasnije dosli uredni kao i urinokult). Cekajuci nalaze u 22 tt dolazi do kontrakcija unatoc tokolizi i porod spontano nastupa u 22+1 (beba se rodila ziva). Phd nalaz ploda uredan, nalaz posteljice- izrazita tromboza u krvnim zilama decidue,preporuka iskljuciti trombofiliju,takodjer nalaz se povezuje i s nekim od oblika maternalne malformacije (u prilogu). Nalaz krvi za tromb je sljedeci: faktor 5 i 2 normalni tip gena,mthfr- normalni tip gena,pai1- insercijsko delecijski (4g/5g), ace-insercijaki genotip (II). Molim ako mi mozete komentirati nalaz,da li je potrebno kod iduce trudnoce koristit hepatin? Moj dr smatra da je uzrok pobacaja inkompetentan grlic te obavezno kod iduce tr predlaze preventivni serklaz uz morovanje. U tom slucaju i uz odgovarajucu terapiju, kolike su sanse da se trudnoca iznese do kraja,ili bar do 34 tj kad je beba vec u potpunosti razvijena?? Vidim da mladje generacije gin odbijaju raditi serklaz uz objasnjenje da nema efekta,vec preporucuju lezanje i molit Boga (to su rijeci jednog takvog mladjeg ginekologa). Hvala na odgovoru i lp

Smješteno u Ginekološke smetnje
Podatak da ste imali porod /pobačaj radi otvaranja vrata maternice je važan, zahtijeva pomnije i češće kontroliranje lokalnog nalaza vrata maternice u idućoj trudnoći.
 Ali: što je uzrok otvaranju: odbacivanje ploda radi poremećaja koagulacije, ili urođena slabost vrata maternice, je teško reći,
 Istina je da se serklaž sve rjeđe radi, treba tijelom trudnoće sada mirovati više, ne dozvoliti razvoj infekcije,redovito provjeravati UZv dužinu i oblik vrata maternice ( na 3 tjedna). Ne mora značiti da će se ista stvar dogovoditi opet. Ako bude trebalo- bude li cerviks popuštao, sigurno je da će se raditi serklaž
Što se tiče koagulacije-mišljenja su podijeljena, ali nemate "čvrstu " indikaciju za heparin.
 Uz Aspirin, i progesteron, bi ta trudnoća mogla biti uredna.