Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Crvene i upaljene bradavice na obje dojke

Objavljeno: 29.08.2019.

Moj se problem tiče bradavica na obje dojke. Naime, već su dugo vremena crvene (kao upaljene) te mi smeta bilo kakav kontakt (grudnjak, garderoba)... Bila sam kod dermatologinje, ona vidi neku blažu iritacuju. Dala mi je kortikosteroidnu kremu i Bepanthen. No stanje je isto već oko 3 mjeseca (niti bolje, niti gore, a bradavice jako peku, jedna malo više od druge, čak više ne mogu niti spavati na ledjima..). Druge promjene ne vidim. Na ultrazvuku rađenom nedavno otkriven mi je jedan fibroadenom. PAPA test je uredan. Naravno da mi je na pamet pao i Pagetov karcinom, pa bih Vas pitala kome da se dalje obratim i kakve me pretrage čekaju? Da najprije izvadim tumorske markere? Inače sam zdrava 32 godišnjakinja, uredne krvne slike, nalaza urina..., bez ikakvih težih zdravstvenih problema (do sada).

Smješteno u Ginekologija

Preporučujem pregled dojki u specijaliziranoj ustanovi čije je uže područje rada dijagnostika bolesti dojki. Najvjerojatnije se ne radi o teškim dijagnozama na koje pomišljate, ali kada su dulje prisutne tegobe poput vaših, a ne dojite i tegobe ne reagiraju na lokalnu terapiju, potrebna je detaljna inspekcija i palpacija dojki stručnjaka koji svakodnevno pregleda velik broj žena.
Ultrazvučni pregled je osnovna dijagnostička pretraga kod mlađih žena, a po potrebi se može napraviti magnetska rezonanca te mamografija.  Na temelju svega navedenog se može procijeniti je li eventualno potrebna biopsija (uzimanje malog uzorka tkiva za patohistološku analizu). Za sada ne trebate raditi tumorske markere.  
 

Slična pitanja