Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dječje zdravlje

Enkopreza (nevoljno obavljanje nužde na neprikladnim mjestima ili u odjeću) i tikovi (nenadane nekontrolirane motoričke radnje ili zvukovi) kod djeteta

Objavljeno: 27.06.2011.

Moj 6. godišnji sin koji ima probema sa samoouzdanjem i samokontroom je, od rođenja seke, počeo žmirkati očima, mrdati glavom te ispuštati glasove kao da jako glasno štuca, što se javlja u intervalima i ponekad gotovo neznatno a ponekad jako izražajno. Brine me što je sada počeo "kakati" u gaće i nastavi se igrati kao da se ništa nije dogodilo? Što da radim?

Smješteno u Dječje zdravlje

Poštovana,
pojava enkopreze (nevoljno obavljanje nužde na neprikladnim mjestima ili u odjeću) i tikova (nenadne nekontolirane motoričke radnje ili zvukovi) kod Vašeg djeteta ima zajednički nazivnik - Preveliku unutrašnju emocionalnu napetost. Ona je najvjerojatnije potencirana dolaskom Vašeg drugog djeteta. Sličan problem Vašem odgovoren je u pitanju "Noćno i dnevno mokrenje četverogodišnje djevojčice nakon rođenja mlađe sestre - pojava regresijske (sekundarne) enureze". Međutim, postoji bitna razlika ,iako su uzroci isti pojava enkopreze predstavlja dublji emocionalni poremećaj od pojave enureze. Zato je pshioterapija sastavni dio liječenja. S druge strane, enkopreza je najčešće vezana uz kroničnu opstipaciju (80-90%slučajeva) a rijetko se javlja neovisna o opstipaciji u emocionalno opterećujućim situacijama. Kako su terapijski pristupi različiti, potrebno je razlučiti uzrok. Zbog svega toga je neophodno da u direktnoj interakciji, Vi, dijete i odgovarajući stručnjak (pedijatar, psiholog, gastroenterolog) pomognete Vašem djetetu.
Dr.Ćular

Slična pitanja