Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Trudnoća

Fetus dužinom odstupa očekivanim mjerama

Objavljeno: 03.07.2017.

Pozdrav! Trudna sam 21+5, po ultrazvuku mozda tjedan manje. Do sada sve OK. Danas kaže doktorica da joj neke mjere baš ne odgovaraju tjednima. Nalaz je sljedeći: BPD 4,63 HC 18.6 FL 3.3 (AC 16,1, AFI 12, to je kao ok). Kaže, opseg glave i ne odstupa puno koliko dužina (tako sam shvatila). Mozak veliki, mali, dobro razvijeni. Pita me imam li psa ili mačku: nemam trenutno, ali sam cijeli život vezana uz životinje koje obožavam. Poslala me na TORCH test. Naručila me opet za dva tjedna. Imam 30 godina i ovo mi je prva trudnoća. Odbila sam genetske testove na početku trudnoće. Ima li razloga za paniku?

Smješteno u Trudnoća
Ako je prema ultrazvuku trudnoća mlađa jedan tjedan, izračunom težine fetusa iz mjera koje ste poslali, dobije se težina od 377 grama, što odgovara trudnoći od 20 tjedana i 5 dana. Sve vrijednosti odgovaraju za oko 20-21 tjedan. Ako je morfološki nalaz uredan, možete biti mirni.
Svakako je razumno učiniti one pretrage koje nas mogu uputiti na intenzivnije nadziranje rasta i razvoja fetusa, ako se pokaže da je nešto iz TORCH testa pozitivno (radi se o testiranju trudnice na toksoplazmozu, rubelu, citomegalo i herpes virus).
Ne vidim razloga za paniku. Morate, međutim, znati da ultrazvuk nije metoda kojom se sa sigurnošću mogu otkriti aneuploidije (odstupanja u broju kromosoma ploda, npr. Down sindrom). Ako ste donijeli takvu odluku, na što imate pravo, pretpostavljam da ne biste prekidali trudnoću ni u kojem slučaju. Sada je trudnoća već 20.-21. tjedan po ultrazvuku pa Vam preostaje pratiti razvoj ploda, a vjerujem da će taj razvoj biti uspješan.
Slična pitanja