Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
interna

Gastroenterološki pregled

Objavljeno: 08.03.2019.

Imam 24 godine, visoka sam 167 cm i imam 49 kg. Već četiri mjeseca trpim blage bolove promjenjivog karaktera desno ispod rebra (bockanje, titranje, žiganje - u žličici, pod rebrom ili u visini rebara s desne strane). Bolovi su povezani uz psihičku napetost. Imam SIC već godinama. U užoj obitelji postoje gastroenterološke tegobe. Javila sam se na gastroenterološki pregled (kod svog doktora) tijekom kojeg mi je odmah obavljen UZV za koji se nisam prethodno pripremila (nisam očekivala da će biti obavljen taj dan). Prije pregleda normalno sam doručkovala, popila kavu te čak imala i užinu. U trenutku pregleda prošlo je gotovo dva sata od posljednjeg obroka. Pregled svih organa bio je potpuno uredan (gušterača, slezena, jetra i žučnjak s vodovima). Koliko je, s obzirom na moju nepripremljenost, pregled pouzdan te trebam li ga ponavljati? Doktor je rekao da nemam razloga za brigu. 

Smješteno u interna

Osim utvrđenog sindroma iritabilnog kolona, smetnje koje ste spomenuli mogu ići u prilog kroničnog gastritisa, u nekoj manje vjerojatnoj varijanti žučna kolika. Za kvalitetan UZV abdomena nužna je prethodna priprema jer se trbušni organi u suprotnom dosta slabije vide. Ukoliko su tegobe nevezane uz obroke i ukoliko je stolica redovita, ne bi se trebali dodatno zabrinjavati.
U slučaju da su smetnje i dalje prisutne,  svakako bi, ukoliko i postoji vjerojatnost sindroma iritabilnog crijeva, to trebalo dodatno objektivizirati temeljitim gastroenterološkim pregledom i obradom za koju se uvidom u tegobe nađe indikacija.
 

Slična pitanja