Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Genotipovi HPV-a visokog rizika, kondilomi i krioterapija

Objavljeno: 24.01.2013.

Poštovani, Imam 26 godina. Prije 7 dana mi je kod ginekologa ustanovljeno da imam kondilome, koje mi je doktor odmah sutradan (prije 6 dana) riješio kirurškim zahvatom. Rađen mi je papa test i ustanovljeno mi je da imam HPV i CIN I (ascus sugestivan na CIB I), pa mi je isti doktor preporučio krioterapiju grlića maternice i to u roku od mjesec dana. Zanima me koliko je ozbiljan moj problem (rezultat papa testa), koliko je to opasno, koje su eventualne posljedice ukoliko se ne bude radila krioterapija. Takođe bih voljela da mi pojasnite pojam krioterapije, koliko je ona neophodna u mom slučaju, da li ostavlja neke posljedice, koliko traje oporavak, te koliko vremena bih se morala suzdržavati od spolnih odnosa nakon tretmana krioterapijom. Doktor mi je rekao da i sad smijem da imam spolne odnose i to naredna 3 mjeseca sa zaštitom, a kasnije bez nje. Voljela bih da mi i vi date pojašnjenje i Vaše mišljenje o upražnjavanju sexualnih odnosa kao i oralnog sexa. Unaprijed zahvaljujem!

I kondilomi koji su odstranjeni (sa čime se slažem) te nalaz CIN-a I su posljedica infekcije HPV-om odnosno humanim paipiloma virusom. Lako moguće, obzirom na postojanje kondiloma se radi o genotipu HPV-a niskog rizika jer genotipovi HPV-a visokog rizika gotovo nikad ne uzrokuju pojavu kondiloma. Dobra bi bila činjenica da ukoliko se radi o genotipu HPV-a niskog rizika taj CIN– I ne bi trebalo brzo napredovati i zapravo nikada ne bi trebalo premašiti nalaz CIN-a II – dakle od tog nalaza nikada neće biti potencijalno teških posljedica. Stoga se ne slažem da je u ovom trenutku potrebno žuriti sa krioterapijom. Postojanje nalaza CIN-a I se može tolerirati i do godinu dana uz ponavljanje nalaza PAPA svakih oko 4 mjeseca. Unutar oko godinu dana se i do 50% nalaza CIN-a I spontano povuče! Ukoliko se to ne bi dogodilo ili se nalaz tijekm vremena poveća sa CIN-a I na CIN II tada još uvijek ima vremena učiniti liječenje krioterapijom što je vrlo uobičajeni postupak koji se svijetu koristi već više od 20 godina. Postupak je kod verziranih liječnika vrlo dobar, bezbolan (anestezija kod zahvata nije potrebna) i uspješan kod nalaza CIN-a I u više od 80% slučajeva. Nakon zahvata nije potrebno ležanje i mirovanje i ja uobičajeno nakon zahvata preporučujem ne imati spolne odnose oko 6 tjedana. Nakon toga moguće je imati spolne odnose sa prezervativnom do roka od 3 mjeseca nakon zahvata kada činimo kontrolni nalz PAPA da vidimo što smo učinili. Sama krioterapija ne ostavlja nikakve štetne posljedice ni po Vaše zdravlje niti po mogućnost da jednog dana zanesete i rodite. Ukoliko se njome ne riješi CIN jednokratno (što je najčešće dovoljno) može ga se u slučaju neuspjeha prvog postupka i ponoviti nakon nekoliko mjeseci a također se uvijek može učiniti i radikalniji način liječenja - najčešće konizacija dijatermijskom petljom – LETZ. Glede spolnog života prije samog zahvata – ukoliko nemate stalnog spolnog partnera ili ste u vezi kraće od nekoliko mjeseci tada bih preporučio koristiti prezervativ kao zaštitu od vanjskog svijeta što Vašem organizmu može samo pomoći u sanaciji procesa. Ukoliko ste u stalnoj vezi duže vrijeme (duže od npr. pola godine) i niste imali običaj koristiti prezervativ tada ga nema smisla niti sada započeti koristiti. Sa Vašim partnerom ste tada ”razmijenili što ste imali za razmijeniti”. Vašem partneru se nalaz CIN-a I ne može dogoditi jer ga muškarci naprosto nemaju a kondilome tijekom vremena može ali i ne mora dobiti (vjerojatnije je da neće nego da hoće). Ukoliko partner kondilome dobije tada ih također treba tretirati kao i kod Vas. Ukoliko su Vaši kondilomi sada nestali može se pojaviti još koji u slijedećih nekoliko mjeseci i tada će njihovo liječenje trebati ponoviti! Nakon nekoliko mjeseci će sve prestati jer će Vaš organizam steći imunitet na taj genotip virusa. Tako je to gotovo uvijek! Glede oralnog seksa nemam baš posebno mišljenja no mišljenja sam da ne bi treblo biti naročitih poteškoća. Postoji teoretska mogućnost razvoja kondiloma i u ustima no to je zapravo vrlo rijetko!

Slična pitanja