Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Hiperhidroza cijelog tijela

Objavljeno: 30.09.2015.

Poštovani, žensko sam, 26 godina, visoka 169 cm i teška 60 kg. Imam hiperhidrozu cijelog tijela. Imam ju otkad znam za sebe, a mama mi je rekla da su mi ruke znale biti mokre od znoja i kad sam imala godinu-dvije. Ne trebam ni spominjati koliki mi je to problem u životu jer to nije pojačano znojenje to je učestalo intenzivno znojenje, a ono što me najviše smeta jesu područja tabana, ruku i pazuha jer mi jako jako otežavaju normalno funkcioniranje u životu.

Ono što mene zanima jest na koji način se to može liječiti i postoji li neki ili tretman ili operacija kojom bi se ta bolest trajno riješila ili ne postoji? Osim toga, zanima me plaćaju li se ti tretmani i operacije, ako znate. Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru!

Smješteno u Kožne promjene, Ostalo

Poštovana, hiperhidroza ili pojačano znojenje tj. pojačani rad znojnih žlijezda, javlja se u vidu lokaliziranog ili generaliziranog poremećaja, u različitim stanjima kao fiziološka hiperhidroza, ali može pratiti i neke bolesti.

Liječenje ovog stanja baš i nije najuspješnije, a ovisi o lokalizaciji, te uzroku. Obično se terapija započinje primjenom lokalnih pripravaka, zatim postupkom iontoforeze (koji se primjenjuje na dlanove i tabana), te kirurškim metodama. Danas se u terapiji primjenjuje i botulinum toksin u vidu injekcija. Svaka ustanova ima svoj cjenik pojedinih metoda liječenja.

Slična pitanja