Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Hipogonadotropna amenoreja

Objavljeno: 03.11.2015.

Poštovani, imam 27 godina. Prvu menstruaciju sam dobila sa 12 godina, trenutno je nemam od trećeg mjeseca 2015.

Bila sam kod ginekologice u sedmom mjesecu i dobila Duphaston pet dana od koje je isto nisam dobila pa me uputila u Petrovu bolnicu jer je s njezine strane kako kaže sve je bilo ok.

Nalaz hormona rađenih u šestom mjesecu: LH 0,6; FSH 6,4; ESTRADIOL 91, TESTOSTERON 1, PROLAKTIN 87, KORTIZOL UJUTRO 423 (ref do 536), Popodne 356 (ref do 327). Hormoni štitnjače Tsh 2,82 (0,4-4), T3 manji od 0,62 ( 1,3-2,6), T4 63( 58-161) ,ft3 2,5 (2,8-6,5); ft4 12,4 (11,5-22,7); atpo 205 ( do 34), atg 231 (do 115) ; Igf-1 je 73 (117-329). OGGT UJUTRO 4, nakon dva sata pao na 2. Inzulin prvo mjerenje 1,4; drugo mjerenje 21,7.

Menstruacije i dalje nemam, za štitnjaču nisam dobila nikakvu terapiju; imam alopeciju areatu, kosa jako ispada po glavi u krugovima, puno žarišta, gastritis.

Je li moguće da zbog niskog t3 nastanu svi ti problemi i možete li mi nešto još reći jer ja sam stalno umorna, razdražljiva, kosa mi otpada jako, nemam menstruacije, imam problema sa usporenom probavom, a hranim se zdravo jako i vježbam te šetam. Mokrenje je u zadnje vrijeme češće nego prije pola godine, ali urin i urinokultura su u redu. Molim vas, što da radim po pitanju svega i kuda dalje? Zahvaljujem!

Mišljenja sam da se svakako javite endokrinologu koji je nadležniji tumačiti nalaze hormona štitnjače nego ginekolog, no tu nekog velikog poremećaja u hormonima štitnjače nema.

Nalaz TSH je u granicama normale, a i vrijednosti slobodnih hormona fT3 i fT4 (što je važnije od ukupnih vrijednosti ) su na donjoj granici normale. Obzirom na povišenje titra antitijela endokrinolog će reći je li potrebna neka terapija ili nije, ali u samim hormonima naročitog poremećaja nema.

Glede izostanka menstruacije imate vjerojatno tzv. hipogonadotropnu amenoreju (vrijednosti FSH, LH te estradiola) su sve snižene. Dakle, pojednostavljeno rečeno jajnici bi radili kada bi ih njihov ”dirigent” koji upravlja njihovim radom, a to je hipofiza, pravilno stimulirao. Zašto nema te pravilne stimulacije ne mogu reći, premalo je podataka i same brojčane vrijednosti hormona nisu dovoljne. Dok se funkcija hipofize ne normalizira trebalo bi Vam za regulaciju menstrualnog ciklusa dati tzv. nadomjesno hormonsko liječenje.

Ne znam jeste li bili sa navedenim hormonskim vrijednostima u međuvremenu u Klinici u  Petrovoj na kontroli. Što su ondje rekli? Nadam se glede spolnih hormona isto što i ja premda Vama, treba šira endokrinološka obrada gdje će se više hormona i drugih tjelesnih parametara (tjelesna visina, težina, količina masnog tkiva...) uzeti u obzir i tako dobiti smjernice za dalji postupak.

Slična pitanja