Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi mišićno koštanog sustava

Idiopatska osteoporoza

Objavljeno: 08.10.2015.

Poštovani, imam curicu od 10 godina, 135cm visoka i 22 kg. Do prije godinu dana bila je potpuno zdravo dijete. Dijagnosticirana joj je osteoporoza z- 3.0 ima konstantne bolove u desnoj natkoljenici za koje nam nitko ne može reći zašto ju boli i koji je uzrok njene osteoporoze. Molim Vas vaše mišljenje.

Poštovani, idiopatska osteoporoza kod djece (ona kojoj ne znamo uzrok) je vrlo rijetka, ali moguća i najčešće se javlja u dobi od 8 do 13 godine života. U takvim slučajevima vrijednosti hormona i vitamina su normalni i ne nalazi se jasnih uzroka smanjene gustoće kostiju. Dobra je vijest da većina djece ipak doživi "oporavak kostiju". S obzirom da je idiopatska osteoporoza kod djece rijetka, uvijek tragamo za mogućim uzrocima smanjene gustoće kostiju kao što su u dječjoj dobi juvenilni reumatodini artritis, bulimija, anoreksija, neke endokrine bolesti i tek njihovim isključenjem govorimo o idiopatskoj osteoporozi.
Ukoliko su kod Vaše djevojčice isključeni mogući uzroci osteoporoze, a vjerujem da jesu, onda Vam nitko ne može ni reći koji je uzrok njene idiopatske bolesti, jer ga ni ne znamo.