Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Infekcija candidom albicans je najčešća infekcija u rodnici žene

Objavljeno: 23.06.2020.

Već više od godinu dana se borim s vaginalnim gljivičnim infekcijama. Prema uputama liječnika, liječila sam se Canesbalance gelom i Canesten 3 kremom za rodnicu. Infkecija se povuće, ali se opet pojavi nakon nekog vremena (većinom to bude nekoliko sati do dan nakon seksualnog odnosa). Da napomenem da godinu dana koristim kontracepcijske pilule Yasmin. Prije 2 mjeseca sam infekciju prenijela i na partnera. Infekcija mu se proširila i po tijelu, točnije na područje oko vrata sve do brade. Njegovi simptomi su: jak svrbež, bijele naslage, bijele točkice s donje strane i kožica koja se ljušti. Prema uputama liječnika opće prakse, liječio se samo kremom Canesten i infekcija se povukla. Međutim, pojavila se ponovno prije 2 dana. Šta da koristimo da se oboje izliječimo?

Smješteno u Ginekologija

Infekcija candidom albicans je najčešća infekcija u rodnici žene. Ona nije spolno prenosiva – doduše povremeno je partner može dobiti od vas (ali vi to od njega nikada nećete dobiti). Kada kažete da se vašem partneru infekcije sa spolovila proširila po cijelom tijelu to nije moguće – ukoliko se uopće radilo tada o infekciji gljivama tada se radilo o nekoj drugoj gljivi i onda to sigurno nije spolno prenosivo. Kada vam je (a i vašem partneru) za liječenje preporučen canesten to je posve ispravo i sami navodite kako su se nakon terapije smetnje povukle. Nema terapije odnosno liječenja kojeg možete promijeniti i nema načina da to izliječite ”jednom i za svagda”. Spore candide su neprestano prisutne na koži i sluzicama i samo ”čekaju svojih pet minuta” odnosno poremećaj kiselosti (kojeg najčešće uzorkujete pretjeranom higijenom) da bi se pretvorile u tzv. vegetativnu životnu formu kada rade simptome - svrbež i peckanje. Dakle ukoliko se infekcije svako malo odnosno često ponavlja najčešće postoji pogreška u higijeni odnoso higijene je vjerojatno previše. Da biste sve razumjeli u nastavku u cijelosti dajem jedan svoj napis kojeg sa napisao prije dosta godine i koji će vam, vjerojatno biti od koristi da razumijete što se zbiva.

Namanje 25% žena koje dolaze na pregled ginekologu navodi da je iscjedak postao obilniji, promijenio izgled ili da zaudara. To je dakle svakako jedan od načešćih ginekoloških problema u svakodnevnoj praksi.

Iscjedak koji se nalazi u rodnici je mješavina skreta iz rodnice, vrata i trupa maternice, te jajovoda.Njegovo postojanje normalna je pojava u svakoj životnoj dobi žene,ali količina i izgled mu se mijenjaju ovisno o hormonskom statusu, te fizičkim i psihičkim okolnostima. Normalni sadržaj rodnice je najčešće bjelkaste boje, mrvičast. Količina iscjetka mijenja se tijekom menstruacjskog ciklusa.Najmanje ga ima nakon menstruacije. Tijekom prve polovice ciklusa rastu količina i prozirnost iscjetka. Neposredno oko vremena ovulacije iscjedak je obilan, staklast, proziran i rastezljiv. To veći broj žena osjeća kao pojačanu vlažnost i prema tome se može jasno orijentirati o skoroj ovulaciji. Nakon ovulacije količina iscjetka se smanjuje, on postaje oskudniji, gušći i mrvičast.

Ukoliko iscjedak iz rodnice pogledamo mikroskopski , vidimo odljuštene stanice sa zidova rodnice i sa vrata maternice, a rjeđe i stanice iz unutrašnjosti, odnosno šupljine maternice. Osim njih, u iscjetku su prisutni i leukociti ,te tzv.Doederleinovi bacilli ( nazivaju se još i laktobacili budući da proizvode mliječnu kiselinu – lat. acidum lacticum) .Prema količini leukocita,odnosno Doederleinovih bacila zaključujemo o infektivnom procesu u rodnici , odnosno nekom upalnom procesu u rodnici. Što je broj leucita veći, broj Doederleinovih bacila je manji i obrnuto.Tako se prema količini leukocita u iscjetku određuju stupnjevi čistoće.Ukoliko je broj leukocita minimalan tada je to stupanj čistoće 1, kojega uglavnom nalazimo u žena koje nisu seksualno aktivne. Stupanj čistoće 2 znači leukocite prisutne u znatnijem broju, i to je uobičajeni nalaz u svake seksualno aktivne žene . Kod stupnja čistoće 3 u vidnom polju je masa leukocita i taj nalaz znači tež upalnu promjenu u rodnici.Kod stupnja čistoće 1 pretežu Doedrleinovi bacili. Kako stupanj čistoće raste, njihova količina se smanjuje tako da ih kod stupnja čistoće 3 , odnosno kod teže upale u rodnici praktično nema. Doederleinovi bacili u rodnici su važni u njezinim obrambenim mehanizmima .Oni se hrane odljuštenim stanicama koje su prisutne u iscjetku te sa sluzi koji sadrže dosta šećera što je hrana za bakterije, a razlaganjem tih šećera se stvara mliječna kiselina.Mliječna kiselina je prirodni dezinficijens koji povećava kiselost iscjetka i tako onemogućuje rast patogenih uzročnika koji izvana dolaze u rodnicu. Mliječne kiselina održava normalnu kiselost rodnice (pH 4,1-4,9). Na tome počiva sposobnost samoobrane i ”samočišćenja” rodnice. Ako taj mehanizam zataji nastaju kvalitativne i kvantitativne promjene vaginalnog iscjetka. Pojačani cervikalni sekret ( npr. kod velike eritroplakije, deficit hormona , davanje antibiotika,šećerna bolesti i neke druge bolesti mogu dovesti do promjene kiselosti rodnice.Uzrok promjeni kiselosti može biti u bilo kojem od organa koji sudjeluju u stvaranju iscjetka.Ipak se načešće radi o

upalama u rodnici i vratu matrnice gdje je zbog upalnih promjene kiselost došlo do zatajivanja obrambenog mehanizma. Ipak, valja napomenuti da si najveći broj problema i poteškoća žene učine same ! Današnje ”civilizacijske tekovine” a to je suviše često tuširanje i pranje te želja da je sve ”mirišljivo” a ako tome dodami i upotrebe (uobičajeno) lužnatih sapuna i dezodoransa. Svi ti postupci ponište kiselo djelovaje mliječne kiseline te se kiselost u rodnici smanji što omogućuje razvoj bakterija i drugih mikroorganizama koji se u rodnicu unose spolnim aktom ili drugim manipulacijama u rodnici.Iscjedak se mijenja po izgledu, količini i mirisu. Isjedak tako može biti obilan, ili rjeđe oskudan, vodenast, sluzav, gnojan, pjenušav, grudast ili sukrvav, često se može pojaviti i neprijatan miris.

Najčešći specifični uzročnici infekcija u rodici su: Trichomonas vaginalis, Candida albicans (popularno rečeno gljivice), te Gardnerella vaginalis. Slijede rjeđi uzročnici : Klamidija trahomatis, streptokoki, stafilokoki, gonokoki te herpes virus i dr . i Najčešći uzročnik infekcija u rodnici nije spolno preonosiv - radi se o gljivi candidi albicans koju nosimo svi na kože u obliku spora (spore su životna forma u kojoj gljive preživljavaju za sebe nepovoljne životne uvjete). Kada spore dospiju u rodnicu u kojoj nije dovoljno kiselo prijeđu u tzv. vegetativnu životnu formu i uzrokuju smenje – pojačani, najčešće bijeli iscjedak praćen svrbežom i peckanjem. To je češća infekcija od svih ostalih zajedno! Prema izgledu iscjetka vrlo je teško točno otkriti uzročnika odnosno odrediti točno liječenje. Potrebno je učiniti mikroskopski pregled, što u ogromnom broju slučajeva otkriva uzročnika te tako omogućuje pravilno liječenje. Dodatne pretrage su vrlo rijetko potrebne. Liječenje se najčešće provodi lokalno, dakle vaginalnim tabletama. No, ponekad je potrebna i peroralna terapija. Liječenje je katkada potrebno provesti u oba partnera. No, vrlo često je potrebno promijeniti i higijenske navike jer problem je naime, prečesta praksa - suviše čistoće. Uz pravilnu i točnu dijagnozu liječenje je obično kratkotrajno,sa brzim poboljšanjem, bez posljedica. Stoga preporuka: kod poteškoća sa iscjetkom posjetiti ginekologa koji će pregledom, te analizom iscjetka pod mikroskopom (bez mikroskopskog pregleda načešće nema točne dijagnoze) odrediti uzročnika i pravo liječenje.

Slična pitanja