Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Infekcija HPV-om nema nikakvog utjecaja na zanošenje i tijek trudnoće

Objavljeno: 20.12.2010.

U 9. mjesecu sam bila na spaljivanju kondiloma (HPV, v.rizik 16). Nakon PAPA testa 8.11. utvrđeno je da imam CIN III. Napravili su mi Letz biopsiju i čekam nalaze. Moram li se brinuti da neću moći zatrudnjeti s obzirom da se proširilo malo i na rodnicu? Koje su najbolje metode da spriječim rak?

Infekcija HPV-om neće imati nikakvog utjecaja na zanošenje i tijek trudnoće. HPV nije teratogen virus i kod trudnica dosta često vidimo bilo postojanje kondiloma, bilo promjene na PAPA testu uzrokovane HPV-om, no to na tijek trudnoće nema nikakvog utjecaja. Liječenje provodimo samo ukoliko se kondilomi jako namnože ili ukoliko prema citološkom nalazu postoji sumnja na karcinom. U protivnom se tijekom trudnoće ne provodi nikakvo liječenje. Učinjena LETZ biopsija, odnosno konizacija je uobičajeno vrlo poštedan postupak i ona ne bi trebala imati utjecaj na funkciju vrata maternica, odnosno cerviksa u budućoj trudnoći (funkcija cerviksa je da je on zapravo zaporni menahizam koji štiti ulaz u šupljinu tijela maternice gdje je trudnoća smještena). Do sada ste provedenim dijagnostičkim, odnosno terapijskom postupcima učinili sve da ”spriječite rak” kako Vi to kažete, premda su Vaši nalazi do sada, na sreću, bili jako daleko od raka. Dakle, nakon učinjenog LETZ-a vidjete ćete nalaz PAPA koji bi očekivano, ukoliko je sve dobro rađeno, trebao biti uredan. Treba se dalje redovito kontrolirati i u skladu s citološkim nalazima poduzimati neko liječenje, ukoliko to bude potrebno. Za trudnoću ne brinite, jer kao što rekoh, sve ovo sa zanošenjem i trudnoćom nema nikakve veze.

Slična pitanja