Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Iscrpno o kondilomima

Objavljeno: 19.02.2013.

Poštovani, je li moguće da HPV visokog rizika izazove pojavu unutarnih kondiloma i na koji način se oni uklanjaju? Hvala.

Kondilome uzrokuju niskorizični HPV tipovi. Najčešće tip 6 i 11 protiv kojih već niz godina postoji i uspješno cjepivo. U tzv. HPV miješanim genitalnim infekcijama, s više tipova HPV-a u jedne te iste osobe,  na sluznici unutrašnjih spolnih organa mogu se naći istodobno i kondilomi i razni stadiji intraepitelnih neoplastičnih promjena uzrokovanih s obje grupe virusa  visoko i niskorizičnih  HPV (raznih genotipova).

Liječenje je moguće provoditi na razne načine, od zamrzavanja tumorski tvorbi  primjenom tekućeg  dušika u trajanju od tridesetak sekundi, elektrokauterizacijom, kirurškom ekscizijom, laserom i sličnim metodama.  Kondilomi se mogu liječiti i  premazivanjem 40% salicilnom kiselinom podofilinom, a osim kauterizacije, kirurške intervencije, lasera i krioterapije, mogu se liječiti i primjenom interferona ,  imikvimoda  i slično.  Unutarnje kondilome lokalizirane u ženskom genitalnom sustavu uglavnom liječe ginekolozi, vanjske kondilome liječe dermatovenerolozi, kondilome u urotraktu  najčešće liječe urolozi, a u analnom kanalu proktolozi. Kod unutarnjih kondiloma usne šupljine i gornjeg respiratornog trakta, liječenje pripada u specijalnost otorinolaringologa, doktora stomatolaga – spec. maksilofacijalne i  oralne medicine.

dr. Anka Dorić

 

Slična pitanja