Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
problemi s vidom

Ispravljanje dioptrije i slabovidnosti

Objavljeno: 24.06.2016.

Imam 22 godine i ambliopiju, na desnom oku nemam dioptrije, a na lijevom je dioptrija -7. Laserska operacija mi se ne preporučuje zbog tanke rožnice, a tu jedna leću ne nosim jer "vidim" pa nikako da se natjeram da je nosim. Dioptrija mi se ne mjenja zadnjih par godina, pa me zanima može li zbog nenošenja leće doći do pogoršanja vida? Ako može, postoji li neka druga metoda osim laserske operacije za moje stanje, jer leću se nikako ne mogu natjerati da nosim. Hvala.

Danas postoje brojni načini za ispravljanje dioptrije, dok je slabovidnost moguće ispraviti jedino ukoliko se otkrije i liječi na vrijeme, prije polaska u školu. Razliku u vidu sa i bez kontaktne leće ne primjećujete jer Vam se mozak prilagodio gledanju samo s jednim okom. U Vašoj dobi nećete pogoršati slabovidnost ako dioptriju ne ispravite kontaktnim lećama, ali ćete imati slabiji vid. Trebalo bi procijeniti koliko možete poboljšati vid na slabovidnom oku te može li se korekcijom dioptrije barem donekle aktivirati “slabije” oko kako bi pomoglo dominantnom oku.

Osim kontaktnih leća i laserske korekcije dioptrije postoji i mogućnost operativne ugradnje takozvane “fakične” leće. Prednosti i nedostatke ove posebne leće, koja se ugrađuje ispred Vaše očne leće, u odnosu na kontaktne leće, kao i informaciju može li se uopće ugraditi u Vašem slučaju najbolje ćete saznati na predoperativnom pregledu.

Slična pitanja