Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Je li pametnije zatrudnjeti ili operirati cistu na jajniku?

Objavljeno: 17.07.2017.

Poštovani, imam 30 godina. Imam endometriotičnu cistu veličine 4cm na jajniku. Planiram trudnoću, tek 3 mjeseca ali neuspješno. Naime, ovaj mjesec sam bila na pregledu na dan kad sam osjetila bolove koje inače osjetim za vrijeme ovulacije i dr. mi je rekao da ovaj mjesec nažalost ovulacija nije uspjela i da nije došlo do oplodnje nego da se kraj endometriotične ciste formirala i luteinska te mi prepisao duphaston kako bi cista lakše prsnula. Zbunjena sam, znači li to da sigurno nisam trudna ovaj mjesec? Zašto se formirala ta cista te je li ona rizična u smislu pucanja i torzije? Moram za 3 tjedna na dosta daleki put pa me sad strah je li to opasno. Luteinska je velika oko 3cm. Također, zanima me smatrate li da je pametnije raditi na trudnoći nekoliko mjeseci ili ipak otići na operaciju? Nemam pretjerane bolove osim u vrijeme mjesečnice kada su bolovi baš jaki. Hvala na odgovoru i lijep pozdrav

Smješteno u Ginekologija
Endometriotične ciste na jajnicima su doboroćudne ciste, međutim mogu i zbog svoje veličine i zbog obilja priraslica koje se često stvaraju biti uzrokom neplodnosti. Luteinske ciste su funkcionalne ciste koje nastaju nakon ovulacije što zbog izraženijega krvarenja na mjestu gdje je ovulacija nastupila ili zbog rasta teka stanica. Ove ciste, premda mogu doseći značajnu veličinu, resorbiraju se ("otope") često već i u sljedećemu ciklusu. Ipak, morate znati da povećani jajnik s takvim cistama može uzrokovati pritisak i bolnost, a postoji i rizik od torzije (okretanja jaknika oko svojih sveza s mogućnošću odumiranja tkiva, pa je tada potreban kirurški zahvat). Moguće je i da u vrijeme ovulacije dođe do tzv. rupture jajnika, razdora i krvarenja pa je i tada potreban kirurški zahvat.
U vašem  slučaju ne bih dugo odlagala odlazak na operaciju. Jasno, trudnoća bi bila dobro došla i utjecala bi na smanjeje endometriotične ciste. Ova druga, funkcionalna custa, nestat će spontano, kao što rekoh.
Slična pitanja