Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Je li trombofilija uzrok 2 pobačaja?

Objavljeno: 20.05.2016.

Poštovani, imam 39 godina, BMI 27, 2 uredne trudnoće (28 i 30 godina) i 2 pobačaja (38 godina, u 20. i 12. tjednu trudnoće. Na redovnim kontrolama uzv ustanovljeno da nema kcs). Pri prvom pobačaju (20. tjedan) induciran porod, phd nalaz nije pokazao anomalija ploda, masa posteljice premala za trudnoću. Nalazi tijekom trudnoće uredni (kks, Fe, GUK, uk, Harmony) osim TSH (4,6) koji je snižen <2,5 levotiroksinom. Preporučeni su mi cervikalni brisevi prije ev nove trudnoće. U četvrtom ciklusu trudnoća: kcs potvrđeno, kks, GUK, lipidi, Fe; TSH 4,2; uveden levotiroksin i TSH snižen <2,5. Na kontroli u 12. tj. nema kcs. Kiretaža, a phd je potvrdio postojanje trudnoće. Zatim je preporučena obrada na trombofiliju (anamn: otac 2 infarkta miokarda): kardiolipinska i beta-2-glikoproteinska antitijela, LAC, homocistein, MTHFR, PAI-1, Leiden FV, protein C i S, koagulogram. Svi su nalazi uredni, osim mutacija: MTHFR CT heterozigot i PAI-1 4G/5G heterozigot. Molim Vaše mišljenje: - u budućoj trudnoći, ima li ili nema potrebe za nekom terapijom i zašto? - osim dobnog rizika i BMI, koji bi bili dodatni rizici za plod i mene na koje bi trebala obratiti pažnju? Ako uopće pomisliti na trudnoću, koliko pričekati nakon ove posljednje kiretaže? Bilo kakav savjet još? Zahvaljujem na odgovoru.

Prema iznesenim vrijednostima, trombofilija nije vjerojatni uzrok 2 spontana pobačaja koje ste imali - heterozigotnost u 2 navedena faktora su vrlo malo vjerojatni uzrok bilo kakvih problema. Ako su prve 2 trudnoće bile uredne na trombofiliju nije trebalo niti sumnjati jer to praktično ne dolazi u obzir nakon 2 uredne trudnoće. Vaša dob uz koju su se dogodili spontani pobačaji kada raste mogućnost genetske greške u ranom razvoju ploda je mnogo vjerojatniji uzrok spontanih pobačaja od bilo čega drugog. To što je nalaz Harmony testa bio uredan ne isključuje postojanje takvih poremećaja jer taj ali i slični testovi ne prikazuju cijeli kariogram nego govore o mogućnosti postojanja samo najčešćih kromosomopatija - trisomije 21 , 18 i 13. Da biste pobacili uopće ne morate imati kromosomopatiju. Na žalost na te faktore terapijski ne možemo utjecati. Ako imate ”volje i snage” ali i ”živaca” za nove pokušaje možete ići u novu trudnoću i mišljenja sam da se nakon prve 2 uredne trudnoće imate razloga nadati uspjehu. Prethodne 2 neuspjele trudnoće su vjerojatno bile samo ”bad luck” i Bogu hvala da se to dogodilo nakon što već imate dvoje žive i zdrave djece. Da to nije tako tek tada bi to bila dešperatna situacija. Koliko sam shvatio posljednji spontani pobačaj je bio u ranoj trudnoći, dakle u prvom trimestru trudnoće odnosno u prvih 12 tjedana trudnoće. U novu trudnoću stoga možete ići nakon što je prošlo oko 3 mjeseca odnosno 3 ciklusa nakon spontanog pobačaja.

Slična pitanja