Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Koilociti na PAPA testu

Objavljeno: 29.09.2015.

Dobar dan, žensko, 22 godine, 177 cm, 70 kg.

Želim pitati za rezultate PAPA testa.
Moj ginekolog kaže da je sve u redu, samo blaga upala, nema nikakvih abnormalnih stanica niti cinova, normalna vaginalna flora, nema promjena vezanih za HPV, međutim na kraju PAPA testa je napisano - koilociti i propisane mi kantarion vaginalete, ali doktor kaže da je sve u redu?
U isto vrijeme sam dobila pozitivan bris na miko i ureaplasmu (pila hemomicin). Može li biti povezano i koliko je zapravo opasno to- koilociti i treba li se liječiti? Hvala.

Ukoliko u nalazu PAPA postoje koilociti to znači da u unutrašnjosti pločastih stanica postoje promjene koje uzrokuje prisutnost HPV (humani paipiloma virus).
Ukoliko je ostali nalaz PAPA uredan tada se radi o tzv. ”benignim koilocitima” dakle u stanicama se ne nalaze promjene koje bi mogle voditi do pojave CIN-ova, što je patološki proces koji u svom ”zapuštenom obliku” može postati i maligan odnosno zloćudan.
Naravno postoje i koilociti odnosno promjene uzrokovane HPV-om i u patološki promijenjenim stanicama, no tada Vam posve sigurno ne bi rekli da je nalaz PAPA uredan.

Sami benigni koilociti ne predstavljaju patološki nalaz i ne zahtijevaju nikakvo liječenje. Zapravo i nemamo što liječiti jer na viruse danas ne možemo djelovati lijekovima. Treba na svakih oko šest mjeseci učiniti kontrolni nalaz PAPA i u pravilu će sve tijekom nekog vremena nestati. Vjerojatnost pojave ”pravog CIN-a” je malena.

Infekcija mikoplazmom nema nikakve veze sa koilocitozom. Mikoplazma je bakterija koja se liječi antibiotikom.