Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Koža i kosa mi se nenormalno maste

Objavljeno: 05.10.2017.

Poštovani, 
Žensko sam, imam 21 godinu, 55 kila na 170 cm. Imam problema sa užasno masnom kožom, znači nije to malo masno da mi sada preporučite kreme za održavanje i šampone za suho pranje preko dana jer se meni kosa zamasti nenormalno za par sati, lice da ni ne govorim. Cijeli sloj masnoće se stvori, ujutro se budim i sva jastučnica bude masna. Imala sam i užasne probleme s potkožnim aknama koje nekako držim pod kontrolom jer sam pila već dva puta Doksiciklin. Sada imam samo par potkožnih.  Zanima me ima li kakvo rješenje za to, čitala sam o crvenom svijetlu pa mi se ne bi koža mastila toliko i o laserskom uništavanju žlijezda lojnica? Pomaže li to, ako ne molila bi nekog dermatologa za Roaccutaneom?

Smješteno u Dermatologija


Poštovana,
Pitanje izrazitijeg mašćenja kože lica i vlasišta primarno je hormonalno pitanje, pa bi stoga bilo važno provjeriti status spolnih hormona i UZV jajnika. Spolni hormoni su ti koji diktiraju rad lojnica, mašćenje kože, te pojavu akne.
Lokalna terapija u ovom slučaju nije dovoljna i neće, dugoročno, riješiti problem. Kratkoročno, mogu vam savjetovati kreme koje će do neke mjere držati masnu kožu lica pod kontrolom poput Ducray keracnyl matirajuće kreme, te Klorane suhog šampona za vlasište. Zaboravite crveno svijetlo i laser.
Koliko god se činio banalan, problem je zapravo kompleksan i zahtjeva pregled liječnika -dermatologa.
 

Slična pitanja