Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Kronični cervicitis i zamjena intrauterinog uloška

Objavljeno: 29.04.2013.

Poštovani, imam 48 godina, dosad nikakvih ginekoloških teškoća. Zadnji pregled cervicitis; papa test - ascus (uzorak djelomično zadovoljava, razmaz u više razina); nakon toga savjetovano: kontrola za 4 mjeseca, cerviksalni brisevi, hpv testiranje, kolonoskopija. Obavila testiranja, HPV negativan, od briseva (svi provedeni) pronađena samo bakterija Streptococcus B agalactiae, prema antibiogramu popili i ja i partner amoxicilin. E, sad, isječe 4 mjeseca, pitanja: treba li ponoviti papu kad je HPV negativan; treba li ponoviti test na anaerobe - koliko je opasno imati taj streptokok (gotovo sve reference na netu odnose se na trudnice), može li on biti uzrokom cervicitisa i lošijeg papa testa odnosno nekih ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća inače zdravoj ženi?

Ipak sam otišla ponoviti papa i bris na aerobe jer nakon 10 godina nošenja bakrene spirale trebam istu zamijeniti - ponovo je ASCUS (preporuka nova kontola za 4 mj); a sad je nađena druga crijevna bakterija - Enterococcus (preporučeno u antibiogramu amoksicilin, nitrofurantoin ili ampicilin)...pročitala sam da je vjerojatnost dobivanja ozbiljne dijagnoze glede ascusa i negativnog hpv-a svega 0,5 %, ali sam ipak uplašena ponovljenim ascusom (čitam da dio doktora smatra da ascus nema veze s bakterijskim vaginozama...). Brine me i to što sad s tom spiralom - nije preporučljivo vaditi je/zamijeniti je u ovoj situaciji? I - piti opet antibiotik ili ne?

Bila bih zahvalna da mi odgovori dr. Husar jer su njegovi odgovori nedvosmisleni, konkretni i detaljni. Puno hvala.

Mišljenja sam  da zapravo nemate nikakvog razloga za brigu. Uz prvi nalaz ASCUS-a vjerojatno niste trebali raditi ništa jer se najmanje svaki drugi takav nalaz  se u roku od 6 mj do godinu dana  spontano povlači. Kada ste već učinili bris za genopizaciju HPV-a (i kada se zato potrošio novac)  i bio je negativan tada nije bilo potrebno ponavljati PAPA prije nego uobičajenih oko godinu  dana jer uz negativan HPV posve sigurno od tog nalaza se ne može razviti nikakav opasan proces (CIN). Podatke koje ste pročitali su dakle točni. Kronični cervicitis i streptokok u rodnici Vam nema smisla liječiti jer svaka spolno aktivna žena ima kronični cervicitis a ß hemolitički streptokok , najčešće grupe A, je masovna pojava u spolno aktivnih žena (a i muškaraca) i to ne predstavlja nikakav zdrastveni rizik ni za Vas niti Vašeg partnera. To nećete moći izliječiti- a nije niti potrebno. Ovo sve govori o ”znanju” onih koji Vas liječe. Nalaz ASCUS –a odnosno promjena na stanicama neodređenog značenja može uzrokovati maternični uložak odnosno ”spirala” pogotovo klasični (nehormonski)  na koju  se nakon što je duže vrijeme prisutna u maternici može nakupiti mnogo bakterija odnosno nečistoća. Imalo bi je smisla izvaditi (pogotovo ukoliko je već kraj ”njezinog mandata” – ne navodite koliko je dugo imate) te nakon 2-3 mjeseca ponoviti nalaz PAPA – vjerojato će sve biti uredno. Tada možete postaviti novi maternični uložak – preporučujem bolje Myrenu umjesto klasične ”spirale”-mnogo je bolja i daleko je  manje problema sa infekcijama i iritacijama a mogostruko je manje i menstrualno krvarenje uz pozdaniju kontraceptivnu zaštitu.