Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Limfadenopatija

Objavljeno: 23.10.2014.

Postovani, imam 26 godina i uvećane limfne čvorove u predjelu prepona i vrata. Prilikom ultrazvuka ustanovljeno je da je najveći u preponskoj regiji 2, 2 cm. UZV suspektnih limfonoda na pregledu se nije našlo. Submandibularno se nađe jedan ovalni postupalni izmjenjeni limfonod a uz velike krvne žile vrata nekoliko pojedinačnih također postupalno izmjenjenih limfonoda. U preponskoj regiji nekoliko ovalnih, pojedinačnih očuvanih hilusa, pravilnih postupalnih izmjenjenih limfonoda od kojih je najveći promjera 2,2. Periferni razmaz krvi pokazao je prisutnost nekoliko suspektnih reaktivno atipičnih limfocita: segmentirani -38, limfociti - 57, monociti-4, eozinofili-1. Uradila sam gastroskopiju sve uredno, kao i hormni štitne žlijezde. Krvnom slikom ustanovljena limfodenopatija i makrocitna anemija. U kom pravcu dalje da idem? Ne boli me ništa što se tiče čvorova, nekad su veći nekad manji, bez izraženih smetnji.

Smješteno u Ostalo

Poštovana!

Limfadenopatija je općenito povećanje limfnih čvorova koji su prva linija obrane našeg organizma od infekcija i različitih antigena. Limfni čvorovi na vratu su prva linija obrane prilikom različtih infekcija gornjeg dišnog sustava, a u preponama kod žena često i normalno dostupni palpaciji. Naravno da limfni čvorovi veći od 2 cm zahtjevaju određeno praćenje što je kod Vas i učinjeno. UZV se nije našlo suspektno promjenjenih limfonoda, svi su opisani kao upalno promjenjeni stoga se očito ne radi o nekoj teškoj ili malignoj bolesti.
Nalazi diferencijalne krvne slike govore u prilog nešto većeg broja limfocita, a atipični limfociti se u DKS pojavljuju u sklopu infektivne mononukleoze. S obzirom da mi dio podataka nedostaje, a očito je da ste upućeni na daljnju dijagnostičku obradu (gastroskopija, štitna žlijezda), savjetujem Vam da se držite dogovorenog plana praćenja i liječenja s Vašim obiteljskim liječnikom koji najbolje poznaje Vašu zdravstvenu situaciju i raspolaže svim relevantnim podacima.

Slična pitanja