Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Ljuštenje, svrab, crvenilo i pucanje kože dlanova

Objavljeno: 27.04.2016.

Poštovani, na rukama mi se pojavljuje crvenilo. Pogotovo na dlanovima i na prstima, ali ne cijeli nego od noktiju do pola prsta, koža se ljušti, užasno svrbi, dolazi do pucanja. Komplet obije ruke i dlanovi i uopće ne staje. Malo se primiri, ali uvijek je prisutno. Prije su bili mali mjehurići koji su kad ih češem pucali i ispuštali tekućinu i to je dovodilo do zatezanja kože. Dan danas mi je teško tj. koža se steže, ali najgore je to crvenilo i pucanje koje jako ružno izgleda, pa moram skrivati ruke. Hvala

Smješteno u Kožne promjene

Poštovani! Kožne promjene koje opisujete tipične su za kontaktni dermatitis (eczem) koji može biti alergijski i nealergijski tj. iritativni. Također dolazi u obzir i dishidrotički egzem koji se pojavljuje sezonski s tipičnim mjehurićima na postraničnim dijelovima prstiju. Sadržaj mjehurića je proziran, ali zbog češanja moguća je sekundarna infekcija.

U kroničnoj fazi koža je suha, crvena, ispucana, zadebljana. Potrebno je učiniti epikutano testiranje standardnom serijom alergena kojim možemo potvrditi ili isključiti alergijski uzrok kožnih promjena. Potrebno je pri radu s vodom i detergentima nositi pamučne i povrh gumene rukavice, kožu njegovati neutralnim kremama, te svakako provesti adekvatno liječenje zbog čega se trebate javiti dermatologu na pregled.

Slična pitanja