Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi srca i krvožilnog sustava

Malaksalost i težak fizički posao

Objavljeno: 30.09.2013.

Poštovanje. Pitanje je vezano za moga muža. On uvijek ima tlak oko 155 sa 80, znači donji je uredu. 2001. je operirao seminom i odstanjen mu je jedan testis, primio je 4 ture kemoterapije, liječenje je trajalo 2.5 godine i završeno je sa radio terapijom. Vene u rukama su mu jako loše. Inače nalazi krvi i urina su uredu, masnoća u granicama normale, on se uglavnom osjeća dobro, radi dosta fizički težak posao. Ponekad osjeća malaksalost. Molim za vaše mišljenje zašto bi pritisak mogao biti visok. Hvala!

Poštovana,

najprije bi trebalo definirati radi li se o hipertenziji ( povišenom arterijskom tlaku). Ako je tlak u većem fizičkom naporu 155/80 mm Hg, ne može se smatrati povišenim. U mirovanju pak, ako je sistolički tlak 155 mm Hg, to se smatra povišenim. U velikoj većini slučajeva ( preko 90%), za povišeni arterijski tlak ne može se naći uzroka. Najčešće se radi o nasljednoj sklonosti. U vrlo malom postotku slučajeva uzrok povišenom tlaku postoji kao potencijalno otklonjiv uzrok ( npr tumor nadbubrežne žlijezde, suženje bubrežne arterije...)

U svakom slučaju, Vaš suprug treba liječnički pregled kojim će se utvrditi radi li se o hipertenziji i uvesti terapija. Osim laboratiorijske obrade, potrebno je napraviti i ultrazvuk trbuha i ultrazvuk srca. S obzirom na malaksalost koju navodite i težak fizički posao, preporučila bih i ergometriju ( ali tek nakon što se arterijski tlak stabilizira lijekovima).