Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Mišljenje liječnika o proteinima u prahu koji se često konzumiraju na treninzima u teretanama

Objavljeno: 15.02.2011.

Zanima me stav doktora o proteinima u prahu koji se često konzumiraju, pretežno na treninzima u teretani. Da li postoje kakve štetne posljedice uzimanja npr 60 g proteina surutke dnevno, s time da se u obrok poslije treninga u proteine dodaje i još minimum 50 g glukoze u prahu čime se provocira lučenje inzulina, i jeli dobro tako provocirati inzulin?

Smješteno u Ostalo

Pojačani napori sportaša, zahtijevaju adekvatnu prehranu. Time su posebno zaokupljeni oni koji žele „nabildati“ mišiće. Za njihovu izgradnju su nužni proteini, koje treba unositi pravilnom prehranom i unosom namirnica bogatih proteinima. Posebno su pogodni: meso (prije svega riba i bijelo meso peradi), mliječni proizvodi (sirutka i posni proizvodi), jaja (bjelanjak). U želji da se što brže (i lakše) poveća mišićna masa, često se nasjeda na priče koje kruže u teretanama o raznim „čudotvornim“ dodacima prehrani. Tu treba biti vrlo oprezan, jer savjete često daju nestručne osobe, koristeći neprovjerene informacije. Među sportašima, proteinski preparati su najčešće korišteni dodaci prehrani. Ne postoje egzaktna istraživanja, koja bi pokazala koliko su veće količine proteina potrebne sportašima u odnosu na uobičajenih 0,8 grama po kilogramu tjelesne mase. Potreba za uzimanjem dodatnih količina proteina, ovisi prije svega o naporima i težini treninga, kojima se izlažete, a mogu se kretati od 1 do 1,5 (maksimalno 2) grama po kilogramu tjelesne težine. Proteine treba unositi svakodnevno u odgovarajućoj količini, jer se ne mogu stvarati „rezerve“, nego se suvišni proteini pretvaraju u mast. Osim toga prevelike količine proteina predstavljaju nepotrebno opterećenje za bubrege. Što se tiče uzimanja glukoze nakon treninga, ono služi da se pojačane potrebe za kalorijama ne nadoknađuju razgradnjom proteina, već da se za to iskoristi glukoza, što kod zdravih ljudi u adekvatnoj količini, ne predstavlja problem. Svakako preporučam da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili stručnim nutricionistom, koji će moći procijeniti vaše osobne potrebe.

Slična pitanja