Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi s vidom

"Mušice“ u staklovini našeg oka

Objavljeno: 17.11.2017.

Poštovani, imam 23 godine i prije dva mjeseca primijetio sam pred očima plutajuće mutnine u obliku dugih linija, crta, paučine i sličnih oblika. Vidim ih svaki dan, pretežito pred svijetlom i bijelom podlogom. Nekada ih vidim jako puno, pogotovo kad se zagledam i fokusiram na njih, nekada manje. Bio sam na kompletnom oftalmološkom pregledu (određivanje vidne oštrine, pregled biomikroskopom, pregled fundusa oka, mjerenje očnog tlaka, OCT očiju) i svaki dio i lijevog i desnog oka mi je savršeno zdrav. Da li je to znak da mi staklovina propada, te postoji li mogućnost da mi se te mutnine u budućnosti do te mjere pogoršaju da mi ozbiljno oštete vid u toj mjeri da mi bude potreban neki kirurški zahvat? Unaprijed zahvaljujem

Smješteno u Problemi s vidom

Poštovani,

„mušice“ u staklovini našeg oka često se javljaju kao banalan nalaz i znak metaboličkih promjena u staklovini. Kolagene fibrile od kojih je građena staklovina plutaju u vodenom mediju staklovine, a mi ih vidimo kao mušice, niti ili paučinu.

Osobito se javljaju kod kratkovidnih osoba, a ako su u većem broju onda mogu biti znak duboke upale oka (uveitis) ili krvarenja krvnih žila mrežnice (češće kod dijabetičkih bolesnika ili kod puknuća mrežnice).

Također, sa starenjem stražnji dio staklovine može se odlijepiti od svog spoja s glavom vidnog živca i „lelujati pred okom“ u formi kružića, nekog izduženog oblika itd.

Kako ste bili na očnom pregledu i utvrđeno je da je sve u redu, preporuka je povremena kontrola svakih nekoliko mjeseci (radi kontrole mrežnice i žute pjege) te eventualno uzimanje očnih vitamina kao prevencija daljnjih ubrzanih promjena u staklovini.

Ukoliko bi se zbog stražnjeg odljepljenja staklovine razvile membrane u području žute pjege, tada dolazi u obzir i kirurški zahvat, takozvano ljuštenje membrana u makularnom području.

U Americi je relativno popularno lasersko odstranjivanje tih mušica, međutim zahvat je dugotrajan, skup i nije u cijelosti uspješan te nosi i neke druge nepoželjne nuspojave.