Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi mišićno koštanog sustava

Nalaz demineralizacije kostiju ne mora odmah treba biti razlog za uzimanje dodatnih količina kalcija, kojeg u pravilnoj prehrani ima dovoljno!

Objavljeno: 27.02.2012.

Poštovanje! Rođena sam 1954 godine. Imam deminerilazaciju kostiju, pijem Ca dodatke ali kako da obranim srce od Ca-naslaga? Čula sam za vit K2, pa i za Magnezijum hlorid, da li mogu da prekinem naslaganje Ca? Pritisak mi je 160/95, a sad još uzimam i Ca dodatke, bojim se da ću još više taložiti Ca, kako u arterije, tako i u srce. Zahvalila bih se na Vaš odgovor.

Nalaz demineralizacije kostiju ne mora odmah treba biti razlog za uzimanje dodatnih količina kalcija, kojeg u pravilnoj prehrani ima dovoljno. Zato preporučam da se najprije naprave laboratorijski testovi, koji će pokazati stanje metabolizma kalcija u organizmu. To bi prije svega bilo: kalcij i fosfor u serumu i 24 satnom urinu, beta cross laps, osteokalcin, alkalna fosftaza. Pa ovisno nalazu laboratorija i denzitometrije (koju ste nadam se napravili) odrediti terapiju u suradnji s endokrinologom ili fizijatrom.