Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Nalaz hormona

Objavljeno: 28.10.2015.

Poštovani, možete li mi objasniti nalaz hormona?
Hormone sam vadila dva dan ciklusa, a rezultati su sljedeći: TSH 1,49 mIU/L (referentni intervali 0,27-4,2), FSH 7,6 IU/L (referentni intervali za folikularnu fazu 3,9-8,8), LH 8,3 IU/L (referentni intervali za folikuarnu fazu 2,1-10,9), E2 30,1 pg/ml (referentni intervali za folikularnu fazu 13-166), Prolaktin 133,0 mIU/L (referentni intervali 71-566) i Anti-Müllerov hormon 35 pmol/L (referentni intervali 1,22-52,66). Unaprijed hvala!

Općenito, za pravilno i točno očitavanje nalaza, liječniku treba: razlog zašto su rađeni, par podataka o vama-godine, ciklus. 

Ovako moj komentar nalaza je samo da je odnos FSH i LH poremećen. Idealno bi bilo da je na FSH oko 7, LH maksimalno oko 5, a kod Vas nije tako. Znači, poremećaj ovulacije, vjerojatno češći anovulatorni ciklusi. AMH je negdje srednjih vrijednosti. Ako je ovo rađeno radi vašeg steriliteta, onda nalaz nije loš, ali treba malih intervencija lijekovima.