Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Napraviti LLETZ biopsiju prije planirane trudnoće ili ne?

Objavljeno: 04.07.2017.

Poštovani, ranije sve papa uredne, u 1/14 utvrđen mi je cin1, HPV 66. U 5/14 ponovno cin 1, kolposkpski blage promjene. Nakon toga 10/14 i 4/15 uredni papa testovi, zatim 4/16 ascus, kolpokopija bez promjena. Zatim 10/16 cin 1 i sada 5/17 ascus, kolposkopski blage promjene a jod reakcija ne pokazuje promjene (tkipo je ostalo smeđe). Ponovno je učinjena hpv tipizacija i sada pokazuje da je HR i LR negativno, ali HA pozitivno (prvi puta mi je rađena HA test). Preporučena mi je letz bipsija radiovalovima kako bi riješila taj problem i mirno spavala. Planiram prvu trudnoću i molim za mišljenje stvarno učiniti bipsiju ili čekati novi papa test (možda se povuče samo)? Naime bojim se štetnih posljedica biopsije i zanima me može li biopsija, između ostaloga imati za posljedicu slabljenje prirodne obrane organizma? S druge strane ne bih željela da se stanje pogorša pa da u trudnoći moram na biopsiju jer ne znam opasnost HA tj. neklasifinirane skupine hpv-a. Koliko sam shvatila tipizacija na HA se rijetko uopće i radi. Molim za mišljene. Inače sam zdrava, normalne tezčne. Radila sam bakteriološke testove i svi su bili negativni. Hvala unaprijed na odgovoru.

Pretpostavljam da ste relativno mlada osoba. Mišljenja sam da LLEtz kod Vas nije opcija, nego samo redovito praćenje PAPA testom: to znači u razmaku 4 mj, dakle bar 2 uzastopne kontrole ne budu uredne.
Napravljena je kolposkopija bez uzimanja uzorka (???) i potvrđivanja ili odbacivanja dijagnoze PHD-om- koji je jedino mjerodavan. LLETz ni bilo koja intervencija se ne bi smjela raditi bez prethodne patološke verifikacije (PHD). Samo ako PHD bude CIN II, onda je LETZ opcija i metoda izbora.
Slična pitanja