Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Natečene noge

Objavljeno: 17.12.2020.

Otac ima 64 godine, dijabetičar tip 2, naticale su mu noge obično do koljena pa bi splasnule nakon nekog vremena, pa onda neko vrijeme sve u redu i sad u zadnjih par mjeseci konstantno je imao proljeve. Nakon toga noge su mu natekle ali sad i bedra i mošnja. U mlađoj fazi znao je imati vanjske vene koje su se vidjele, međutim to se smiri pa po ljeti se ponekad pojavi. Ovo je sad prvi puta da su ovako natekle. Inače ima problema i sa perifernim živcima oštećenih prilikom oboljenja od dijabetesa. Hladnoću osjeti više nego mi zdravi. Ne želi doktoru radi korone, uzela sam tablete (diurerbe forte) za izbacivanje viška tekućine u tijelu i gel (hepan 500) za poticanje cirkulacije po preporuci ljekarnika. Koji je vaš savjet za samo pomoć?

Smješteno u Interna medicina

Ukoliko nije do sada učinjena, svakako je potrebna neinvazivna kardiološka obrada (prvenstveno UZV srca) budući da znakovi koje opisujete mogu biti odraz početnog srčanog popuštanja. Također svakako treba evaluirati i bubrežnu funkciju, s obzirom na dugogodišnju šećernu bolest koja može utjecati na istu (uz značajan gubitak proteina urinom koji može dovesti do otoka mekih česti). S druge pak strane, očigledno je da gospodin ima i određen stupanj kronične venske insuficijencije.
Da zaključim, ne bih se upuštao u preporuke daljnje terapije (iako su preparati koje ste naveli registrani kao dodatak prehrani, a ne kao lijek), dok nije učinjena osnovna obrada, prvenstveno klinički pregled, koja bi nas usmjerila u budućim terapijskim zahvatima. Stoga, prema mom skromnom mišljenju, prva stepenica je konzultacija nadležnog liječnika.
 

Slična pitanja