Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihijatrija

Nažalost svaka ovisnost je teška za liječenje

Objavljeno: 22.11.2018.

Poštovani, od 1996 godine uzimam Lorsilan i postao sam ovisan o tom lijeku. Nikakav pokušaj odvikavanja smanjivanjem doze nije urodio plodom, već me je samo izložio još većim mukama u vidu mučnine, glavobolje, poremećaja koncentracije i jakim općim slabostima. Trenutno uzimam 4mg dnevno, tj svakih 6 sati po jednu tabletu da bi uopće mogao normalno funkcionirati i tako godinama. Zadnje sam vrijeme osjetio da mi je potrebno povećanje doze, ali to nikako ne želim. Zanima me vaša preporuka koji bio bio najbolji način odvikavanja i potpunog skidanja s toga, a da istovremeno mogu normalno funkcionirati i raditi? Inače, imam 50 godina. Hvala.

Smješteno u Psihijatrija

Poštovani,
Da ima neki način koji je lakši onda bi za to sigurno već znali i koristili bi ga svi. Nažalost svaka ovisnost je teška za liječenje jer je ta promjena u suprotnosti s načinom nesvjesnog psihičkog funkcioniranja. Potrebno je puno truda u razumijevanju i suosjećanju vlastitih mehanizama zbog kojih ovisnost postoji, i tek kad na nekoj zrelijoj razini odlučimo ne biti ovisni može uslijediti kvalitetnije "skidanje" doze i zatim ukidanje. Pitajte se, uz svaku tabletu koju uzmete, što vam ona doista znači?
Svakako bi vam posjet psihijatru i procjena ukupnog stanja pomogla, naime uz skidanje lijeka se obično uvede neki drukčiji lijek koji malo olakša apstinenciju.