Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Obilan osip po rukama i bedrima može biti dermatoza

Objavljeno: 25.03.2020.

Suprug, 42 godine, 190 cm i 100 kg. Majka boluje od psorijaze, on sam strastveni pušač i tu i tamo s prijateljima popije, ali ništa što nije uobičajeno. Zadnja 2 do 3 mjeseca ima obilan osip po rukama s unutarnje strane, bedrima također unutarnja strana, po gornjem dijelu stopala, i sa strane trbuha. Osip se pojača nakon tuširanja, s tim da koristi iste sapune kao i prije pojave osipa. Osip je stalno prisutan i ne svrbi. Prije mjesec dana se naručio kod dermatologa, ali je dobio termin krajem travnja, a s obzirom na situaciju s koronavirusom, neizvjesno je da li će i tada biti primljen, te vas ovim putem molimo neki odgovor ukoliko je moguće na ovaj način išta ustanoviti. 

Smješteno u Dermatologija

Prema opisu moguće je da se radi o tzv. pityriasis rosea, bezazlenoj dermatozi koja traje više tjedana. Uzrok dermatoze je nepoznat, važno je dok ona traje ne iritirati kožu, njegovati ju neutralnim kremama. Treba izbjegavati znojenje, predugo tuširanje pretoploj vodom, pritisak odjeće (hlače, remen) i slično.
Ukoliko dermatoza potraje duže od dva mjeseca, bez tendencije smirenju, treba isključiti jednu vrstu psorijaze (psoriasis guttata), tim više što psorijaza postoji obiteljski.
 

Slična pitanja