Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Određivanje stupnja endometrioze

Objavljeno: 07.10.2015.

Na koji način se može utvrditi (osim po simptomima) da se radi o četvrtom stupnju endometrioze, te kakvo je liječenje tako uznapredovale bolesti? Može li se ikako smiriti konstantne bolove u zdjelici ili moguće spriječiti da se dalje širi?

Smješteno u Ginekološke smetnje

Nema simptoma po kojima se može zaključiti o kojem se stupnju odnosno težini endometrioze radi, naime intenzitet simptoma i težina bolesti odnosno poremećaja vrlo često nisu proporcionalni. Tako imate vrlo uznapredovalih i teških oblika sa praktično nikakvim simptomima i smetnjama i obrnuto ima lakših oblika sa dosta burnom simptomatologijom.

Postavljanje definitivne dijagnoze i određivanje težine bolesti je uvijek laparoskopski – bez laparoskopije se ne može točno procijeniti stupanj proširenosti odnosno težine!

Kod 3. i 4. stupnja težine bolesti u pravilu treba kirurški zahvat za početak liječenja, dok se kod lakših oblika može pokušati prije kirurgije i konzervativno liječenje. No i nakon provedenog kirurškog liječenja je potrebno konzervativno, medikamentozno liječenje za sprečavanje recidiva. Konzervativno liječenje endometrioze je uvijek isto – ili se radi o preparatima gestagenih hormona ili se češće daje terapija peroralnim kontraceptivima budući je lakše dostupna, jeftinija je, a i bolje se podnosi. 

Slična pitanja