Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Odstranjivanje submukoznog mioma

Objavljeno: 25.01.2013.

Postovani, imam 43 godine, prvu menstruaciju sam dobila sa 12, zadnji PAPA test u 2012. upala, unazad 3 mj. obilnije menstruacije s ugrušcima. Rodila sam dvoje djece, vaginalno. Nepušač, ne uzimam ljekove. U obitelji kod mame nije pronađen primarni karcinom ( metastaze na plućima i jetri) osim markerom Ca 125 pa je mama vođena pod dijagnozom neo ovari, djed po ocu neo ventriculi, djed po majci osteosarcom. Imam spušten mjehur, lijevi bubreg nisko povezan s desnim, potkovasti Dijagnoza; Myoma uteri submucosum i preporučen HSCP zahvat. Genitalni nalaz; Uterus je u AVF, diskretno veći, tvrd, gibljiv i palpacijski neosjetljiv. Ultrazvučni nalaz: Sprijeda supracervikalno ovalni miom 25x21mm, s 2/3 volumena intrakavitaarno. Endrometrij sekrecijski, uk. debljine 9 mm. S obzirom da HSCP zahvatom je nemoguće odstraniti cijeli miom da li bi bilo pametnije odstraniti maternicu s obzirom na obiteljsku anamnezu, ne mislim imati više djece, a strah me da li ću imati u budućnosti problem sa miomom? Hvala.

Ukoliko imate submukozni miom koji je sa 2/3 svojeg volumena izbočen u kavum uterusa (intrakavitarno) i ukoliko imate obilna menstrualna krvarenja miom je njihov vrlo vjerojatan uzrok. Stoga ga je potrebno operativno odstraniti i to se danas najčeše čini histeroskopski što je minimalno invazivni operativni zahvat sa kratkom hospitalizacijom i brzim oporavkom. Ukoliko navodite da je miom promjera oko 25 mm i ukoliko je sa 2/3 volumena izbočen u kavum uterusa ne nalazim zašto ga se ne bi moglo u potpunosti odstraniti – u teoriji bi to u tom slučaju trebalo biti dosta lako! Ukoliko se miom doista ne uspije odstraniti u jednom aktu ponaked se to može učini i u 2-3 operativna zahvata. Ponekad je dovoljno miomu samo smanjiti volumen tako da se ne izbočuje znatnije u šupljinu maternice što bude dovoljno da se smanje problemi odnosno intenzitet krvarenja. Ponekad miom nakon prve operacije ne nastavi znatnije rasti tako da nije potrebno ići u nove operativne zahvate i do kraja ga odstranjivati. Postojanje mioma kojeg imate nema nikakve veze na malignim tumorom kod Vaše majke te osteogenog sarkoma kojeg je imao Vaš djed. Miom je u ogromnoj većini slučajeva dobroćudna tvorba i on kod Vas zapravo za maternicu predstavlja strano tijelo koji čisto mehanički iritira i uzrokuje obilno krvarenje. Indikacija za operaciju uopće nije mogućost maligniteta jer je to kod mioma ekstremno rijetko. Stoga kod Vas doista ne nalazim indikaciju za histerektomiju odnosno odstranjvanjem cijele maternice.

Slična pitanja