Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Opadanje kose

Objavljeno: 30.10.2012.

Imam 20 godina, u familiji mi je otac ćelav, stričevi i djedovi nisu. U zadnjih par mjeseci mi se kosa užasno prorijedila a inače uvijek se šišam na kratko, kosa je i prije bila jako rijetka, no sad je još više . Obavio sam krvne pretrage željezo mi je slabo (7.0) te trihogram vlasi. Moj dermatolog mi je propisao Pilfud sol te tablete za nokte i kosu. Zanima me je li normalno da kosa otpada samo po tjemenu a u zaliscima ne ? i kakve su šanse da se nešto spasi. Hvala vam unaprijed!

Poštovani,

iako se kod Vas najvjerojatnije radi o androgenetskoj alopeciji (kakvu ima vaš otac), moguće je da je anemija dodatno potaknula ispadanje vlasi. Dobili ste vrlo dobru terapiju; no imajte na umu da je za prve vidljive rezultate terapije (Pilfudom, odnosno minoxidil sol.), potrebno barem 3 mjeseca.

Pitanje je i zašto imate niže željezo; nadam se da niste na nekoj od redukcijskih dijeta i da ne izbjegavate određene kategorije namirnica. Pojačano ispadanje vlasi vrlo je često potaknuto upravo anemijom i dijetama. Savjetujem da budete uporni s preporučenom dermatološkom terapijom, liječite anemiju, i nastojte da su u prehrani zastupljene sve važne kategorije namirnica.

Srdačan pozdrav.

dr. Jelena Meštrović Štefekov

 

 

Slična pitanja