Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Neplodnost

Ostvarivanje trudnoće uz hipertireozu

Objavljeno: 11.03.2015.

Imam 30 godina, 79kg, 173cm. 10 mjeseci suprug i ja pokušavamo zatrudnjeti. Ja imam PCOS, pila sam 10 godina kontracepciju, prestala prije 10 mjeseci. Uzimam Duphaston 15-25 DC i uz njega imam redovite cikluse, ali ne i ovulacije svaki mjesec. U sklopu krvne pretrage hormona, ustanovljeno je da imam i problema sa štitnjačom (hipertireoza). Nalazi hormona su TSH 0.02 (ref.int. 0.55-4.78), fT4 27.7 (ref.int. 11,5-22.7), fT3 8.6 (ref.int. 3.5-6.5). Ja ne osjećam nikakve simptome hipertireoze, štoviše, imam viška kilograma i često sam bila na dijetama kojima bih uspjela skinuti do 10% tt, ali bi mi se kilogrami vratili nakon prestanka dijete. Endokrinolog mi je prepisao Propiltiouracil 3x50mg i rekao da to pijem 4-6 tjedana i onda napravim ponovo kompletnu krvnu sliku (uključujući i anti-TPO, anti-Tg što inicijalno nije učinjeno) te UZV štitnjače. Koje je vaše mišljenje - mislite li da trebam odmah početi s terapijom ili bi bilo bolje da prvo napravim kompletnu krvnu sliku, sve hormone i anti-tijela te UZV štitnjače prije počinjanja? Hvala

Predlažem Vam da svakako najprije napravite predložene pretrage, a zatim počnete s terapijom, ukoliko se to potvrdi navedenim pretraga da je potrebno. Naime na ultrazvučnom pregledu vidjet će se veličina i izgled štitnjače, tj. da li možda imate kakve čvorove od kojih jedan od njih može biti čvor koji pojačano luči hormone, a ne cijela štitnjača. Ukoliko Vam bude potrebna terapija za hipertireozu, svakako je dobra terapija koju Vam je liječnik preporučio, osobito u trudnoći, jer je manje toksična od athyrazola.

Slična pitanja