Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Neplodnost

Ostvarivanje trudnoće

Objavljeno: 02.01.2015.

Poštovani, molila bih Vas savjet vezano za slijedeće nalaze i ostvarivanje trudnoće. Imam 34 god. 3 dan ciklusa vađeni spolni hormoni: FSH 8,22 ref.interval (3,5-12,5) ,LH 5,42 (2,4-12,6) ,Estradiol 178,4 (46-607), Prolaktin 1432 (102-496) Poslije ovog nalaza uključen Bromergon i prolaktin je u redu pod terapijom 3 dan ciklusa vađeni: Progesteron 3.29 (0,6-4,7),Testosteron 1,130 (0,29-1,67) Progesteron vađen i 21 dan ciklusa i iznosi 33,53 (5,3-86) Anti-Mullerian hormon 12,74 što upućuje na smanjenu plodnost (2.20-15.7) TSH 0,945 (0,350-4,940), Slobodni T3 3,99 (2,63-5,70), Slobodni T4 12,99 (9,01-19,05). Suprugov spermiogram: volumen 4,5 ml (>2ml) pH sjemena 7,5 (7,2-8) koncentracija spermija 39mil/ml (>20mil/ml) broj spermija 175,5 mil (>40mil) pokretljivost (>50% pokretnih ili >25% progresivno pokretnih) progresivno pokretni: 22% pokretni: 25% nepokretni:53% Oblik: 64% patoloških oblika (>15% morfološki uredni). Stanice spermatogeneze: + Leukociti,eritrociti i bakterije nisu nađene. U nadi u što brži odgovor puno se zahvaljujem!

Smješteno u Neplodnost, Trudnoća

Poštovana, prema nalazima koje navodite, uz terapiju bromergonom bi se trebao stabilizirati menstruacijski ciklus i postići ovulacija. Spermiogram partnera je također u granicama normale, te je sljedeći korak da se ispita prohodnost jajovoda, što se može učiniti pod kontrolom ultrazvuka koristeći poseban kontrast. Ako su jajovodi prohodni, treba se pratiti ovulacija i tempirati odnos kroz nekoliko ciklusa, te u slučaju neuspjeha planirati neki od postupaka medicinske oplodnje (inseminacija ili IVF).

Slična pitanja