Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

PAPA test nakon konizacije i rekonizacije CIN III

Objavljeno: 21.10.2015.

Poštovani, imam 40 godina i prije dvije godine obavila sam konizaciju i rekonizaciju (CIN III). Nakon obavljenih zahvata PAPA test obavljam redovito svakih šest mjeseci. Svi dobiveni nalazi PAPA testova tijekom 2014. i 2015. godine su identični sa dijagnozom: PAPA uredan II, vrsta stanica: skvamozne, cilindrične, endocervikalne, leukocita nešto, histociti. Mikrobiologija: Bacillus vaginalis flora; Opisna dijagnoza: promjene na stanicama. Ostalo se ne navodi, test ponoviti za šest mjeseci.

Zanima me jesu li navedene vrste stanica i njihove promjene uobičajene nakon obavljenih zahvata, upućuje li to na mogućnost ponovne pojave CIN I? Ukoliko je u vrijeme pred konizaciju bila utvrđena prisutnost HPV virusa, što se sa istim događa budući da nakon zahvata rekonizacije više nije dijagnosticiran? Unaprijed zahvaljujem.

Nalaz kojeg opisujete i nađene stanice ne upućuju na bilo kakvu patologiju. To su sve normalne fiziološki prisutne stanice i stoga posve sigurno kažem nakon učinjenog zahvata sve je uredno.

Uz takve nalaze zapravo možete zaboraviti na HPV. Naime, on se nekada posve negativizira, dakle eliminira iz organizma, ali to i ne mora biti slučaj! Vaš imunološki sistem je na njega stekao imunitet i drži ga pod kontrolom. Radi on to svakodnevno i stalno i sa mnogo opasnijim mikroorganizmima nego što je to HPV.

Stoga zapravo nije potrebno raditi bris za genotipizaciju HPV-a jer od toga ”nećete biti pametniji”! Zapravo bitno je da su redovitim kontrolnim pregledima citološki nalazi uredni.

Slična pitanja