Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Poremećaj ciklusa unatoč redovitim krvarenjima

Objavljeno: 13.03.2013.

Poštovani imam 28 godina, 166 cm i 50 kg. Prvu menstruaciju sam dobila s 13 godina. Zadnju menstruaciju sam imala od 1. veljače do 6. veljače. Menstruacija mi je inače redovita, dolazi svakih 28/29 dana. Ne pušim, ne pijem alkohol i ne uzimam drogu. moj problem je što pokušavam već tri godine neuspješno zanijeti. Bila sam na dvije neuspješne inseminacije. Radila sam prohodnost jajovoda, nalaz je uredan. Napravila sam već više puta nalaz spolnih hormona koji nije uredan, međutim moj MPO liječnik nije obratio pozornost na probleme i unatoč tome inseminacije su urađene. 4. veljače 2013. (4. dan ciklusa) sam opet vadila hormone. Rezultati nalaza su:-PRL: 1717mU7L(102-496), FSH (S):5.89 IU/L, LH(S):17,77 IU/L(2.4-12.6)E2:249.40pmol/L(46-607.6), Testosteron(S):1.60 nmol/L(0.29-1,67), DHEA-s:5.07umol/L(2.68- 9.23), T4(S):116nmol/L(66-181), TSH: 4.58mlU/L(0.27- 4.20). Dakle, povišen mi je prolaktin za koji mi je nakon ovog nalaza moj socijalni ginekolog dao bromergon 2, 5mg 1 tabetu na dan, isto tako vraćena sam na terapiju eutyrox 25 (jedna tableta dnevno). Naime prije godinu dana sam bila stavljena na eutyrox od stane endokrinologa. NAkon što je TSH bio otišao prenisko skinuta sam s tableta. Sad je TSH opet visok pa sam vraćena na eutyrox 25.Ono što mene muči je omjer Lh i FSH. Postoji li mogućnost da imam PCOS koji nitko ne vidi na ultrazvuku? Koje pretrage bih trebala napraviti da se utvrdi PCOS? Kako se liječi povišen Lh i PCOS.

Pretpostavljam da se kod vas radi o poremećaju ciklusa, unatoč redovitim krvarenjima. Omjer LH/FSH i povišeni prolaktin mi ukazuje na to. Redovitim pregladima te folikulometrijom, LH testovima i određivanjem estradiola u krvi, potvrdit ce se imate li ovulaciju ili ne, što je ključno za dalji pristup vašem problemu. Povišeni LH bi mogao biti znak PCO sindroma. Pristup lijecenju je individualan te smatram da ga trebate prepustiti izabranom ginekologu ili subspecijalisti iz područja steriliteta ili MPO. U svakom slučaju vam preporučam ustrajnost.

D. Vrtarić

Slična pitanja