Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Postojanje kronične infekcije virusom hepatitisa B

Objavljeno: 09.10.2013.

Molim Vas, da li mi netko može razjasniti dobiven nalaz nakon vađenja krvi za hbv markere. Majka mi je u trudnoći imala hepatitis B te sam ja odmah nakon rođena cjepljena protiv hepatitisa B. Cjepivo sam primila više puta u životu, ali doktorica mi nije znala objasniti trenutne nalaze od krvi rađene na hbv markere. Ovo je nalaz: hepatitis Bc protutijela pozitivna, hepatitis Bs antigen pozitivna, Hepatitis Bc IgM negativna, hepatitis Bs protutijela negativna, hepatitis Be protutijela pozitivna te hepatitis Be antigeni negativna.

Smješteno u Ostalo

Nalaz koji ste poslali upućuje na žalost na postojanje kronične infekcije virusom hepatitisa B u Vašem organizmu.

Evo pojašnjenja nalaza:

o Pozitivan nalaz na HBs antigen uvijek je biljeg zaraze (infektivnosti) i znači ili akutnu ili kroničnu infekciju virusom hepatitisa B.

o Pozitivan nalaz anti-HBc protutjela (tzv. ukupni antiHBc, koji podrazumjeva test na IgM i IgG klasu tih antitijela) uz negativan nalaz na IgM anti-HBc upućuje na kroničnu infekciju ovim virusom.

o Pozitivan nalaz na anti-HBe protutjela u osoba s kroničnom HBV infekcijom (kakva jest s obzirom na gornje nalaze) upućuje obično na niži virusni titar i niži nivo infektivnosti tih kronično zaraženih osoba.

Vi se vjerovatno pitate, odakle kronična HBV infekcija, budući ste dobili cjepivo više puta tijekom života, a prvi put odmah nakon rođenja. Na žalost to je jedan od mogućih ishoda za djecu HBV om zaraženih majki /trudnica-rodilja/ čija djeca zarazu hepatitisom B steknu tzv. vertikalnim putem miješanjem krvi majke i fetusa ili djeteta još tijekom same trudnoće i /ili tijekom poroda. Na opisane načine, na žalost bez obzira što ste odmah po rođenju primili cjepivo i oliko god da ste se puta u životu docijepili, cjepivo nije moglo imati zaštitini učinak te nije moglo spriječiti infekciju , tj. ukloniti viruse koji su putem krvi ili spolnih tekućina tijekom poroda prešli na dijete, tj. vas.

Da biste saznali u kakvom Vam je stanju jetra, s obzirom na kroničnu HBV infekciju, savjetujem Vam pregled i konzultacije kod spec. hepatologa i infektologa, kako biste obavili daljnju dijagnostiku i dobili što vam je činiti. Oni će provesti detaljnu dijagnostiku i utvrditi treba li Vam i koji oblik daljnjeg liječenja, što zavisi osim o karakteristikama infekcije i nizu drugih čimbenika poput stanja jetre, vašoj dobi, općem stanju i postojanju drugih bolesti.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Anka Dorić, spec. transf. medicine

Poliklinika Virogena Plus,

Zagreb