Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi dišnog sustava

Povećane submandibularne žlijezde

Objavljeno: 28.10.2015.

21 godina, prije dva mjeseca radio sam ultrazvuk vrata, koji je izgledao ovako: kralnijalno u desnoj parotidnoj žlijezdi vidi se hipoehogena areja veličine 1 cm, kao i hipoehogena areja submandibularno desno veličine 1.5 cm, dok se lijevo u parotidnoj žlijezdi ne evidentira hipoehogena areja a submandibularno lijevo više medijalno vidi se hipoehogena areja veličine 1.5 cm. Obe submandibularne žlijezde su masivnije, ali su homogenog izgleda. Velike krvne žile su urednog promjera i slobodnog lumena. Zaključak; opisane areje odgovaraju povećanim limfonodama. Blago povećane submandibularne žlijezde.

S tim da sam i radio laboratorijske nalaze koji su bili uredni KKS, DKS, SE, CRP, dok mi je IGe bio povišen, i radio sam prick test, s kojim se uspostavilo da sam alergičan i primam terapiju.

I sad nakon dva mjeseca imam ove povećane limfne čvorove koji su pomični i tvrdi s tim da se nisu povećavali, molim preporuku?

Prema opisu nalaz bilo bi dobro da se učini i citopunkcija opisanih hipoehogenih areja. Citopunkcijom pod kontrolom ultrazvuka može se doprinijeti definitivnoj dijagnozi o porijeklu ovih čvorova koji su najvjerojatnije limfni. Neki ljudi imaju prirodno povećane limfne čvorove što ne znači automatski da se radi o bolesti.

Slična pitanja