Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi dišnog sustava

Povećanje treće mandule

Objavljeno: 12.06.2012.

Poštovani, mojoj djevojčici staroj tri i pol godine dijagnosticirana je povećana treća mandula i naručena je za operaciju za tek 7 mjeseci. Nalaz timpanometrije i ASO u redu. Odnedavno nam mandula stvara probleme (pretpostavljam) u vidu upala grla i upala uha koje se ponavljaju nakon svakog punog nosa, iako ga redovno čistimo. Trenutačno liječimo upalu uha pa imam neke nedoumice i molim Vas za odgovor:

Trebaju li se upale uha neminovno liječiti antibioticima? Je li prije atb potrebno napraviti neke pretrage ili se lijek može prepisati samo na temelju pregleda doktora pedijatra? Nakon (pretpostavljam) perforacije bubnjića koliko dugo i u kojoj količini je uobičajeno curenje sekreta? Kakva je obično boja tog sekreta? Je li potrebno liječiti bakteriju Moraxela kataralis (imali smo je izoliranu u brisu nosa u velikom broju) i može li ona biti uzrok upalama. Imate li kakav savjet kako najbezbolnije dočekati operaciju?

Zahvaljujem na odgovorima uz pozdrav!

Povećanje treće mandule često je uzrok ponavljanim upalama srednjeg uha kod djece. Uzrok je infektivno žarište u trećoj manduli koje se lijekovima ne može potpuno iskorijeniti i bakterije kroz Eustahijevu tubu dolaze u srednje uho i izazivaju upale. Upale srednjeg uha uvijek se liječe antibiotikom i kapima za nos.

Moraxella catarrhalis je patogena bakterija i može biti uzrok upala uha. U svakom slučaju operacija treće mandule će sigurno riješiti Vaše dijete od čestih upala uha. Prevencija je na početku prehlade dati sredstva za nos.

 

Slična pitanja