Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Povišen broj eritrocita

Objavljeno: 19.10.2015.

Imam višak crvenih krvnih zrnaca! Ponavljao sam nalaz dva puta i zadnji nalaz iznosi 6.45! Kako mogu smanjiti ta crvena krvna zrnca? Mogu li biti povećani od moje velike aktivnosti budući da sam debeo? Hvala

Smješteno u Ostalo
Poštovani, povećan broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) može biti posljedica nekih ozbiljnih i manje ozbiljnih poremećaja tj. bolesti u organizmu. 
Može se raditi o primarnoj policitemiji kada postoji poremećaj na razini koštane srži, ali u tom slučaju očekivali bi promijenjene vrijednosti i u ostalim laboratorijskim parametrima koje ste sigurno kontrolirali. 
Sekundarna policitemija može biti posljedica nekih stanja kao što su nedostatak kisika u krvi (nadmorska visina, kronična opstruktivna bolest pluća, pušenje), uzimanje nekih lijekova.
Uz to se može raditi i tzv. relativnoj policitemiji kada zapravo broj eritrocita nije povišen apsolutno, već u stanjima poput dehidracije imate manji volumen krvne plazme. 

U slučaju da se vaši nalazi kao takvi ponavljaju, a uzimajući i ostale laboratorijske parametre u obzir, naročito vrijednost hematokrita (koji pokazuje udio eritrocita u volumenu krvi) savjetujem Vam da se obratite Vašem liječniku i po potrebi obavite pregled hematologa.

Slična pitanja