Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Povišeni jetreni nalazi i hipotireoza

Objavljeno: 29.01.2020.

Imam 41 god sa 20-tak kg više! Imam hipotireozu i pijem euthirox od 75! Zadnjih godina imam povećane enzime jetre, tj.granično su povišeni! Od ostalih nalaza nisam imao nikad problema, kolesterol uredan! Zadnji nalazi jetre: Ast (11-38)=25 Alt (12-48)=57 Ggt (11-55)=56. Prije 6 mjeseci sam imao samo GGT povećan (66), pa prije toga Alt, ponekad sve uredno! Vadim krv svakih 6 mjeseci zbog kontrole hormona štitnjače! Doktorica me naručila na ultrazvuk i nije mi ništa drugo rekla! Zbog čega mogu biti takvi nalazi i je li to zabrinjavajuće?

Smješteno u Interna medicina

Dobro reguliran rad štitnjače nije povezan s povišenim jetrenim nalazima. Ultrazvuk trbuha ima smisla radi procjene promjena poput masne jetre, koja je rana manifestacija nealkoholne bolesti jetre. Laboratorijski nalazi koje ste određivali nisu zabrinjavajući, ali već spomenuta nealkoholna bolest jetre, kao i inzulinska rezistencija u kontekstu viška kilograma, mogu dugoročno dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, prvenstveno povišenog kardiovaskularnog rizika.

Slična pitanja