Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Povišenje hormona prolaktina

Objavljeno: 14.04.2016.

Poštovani, imam 21 godinu i probleme s jako neredovitim menstruacijama i prije nekoliko mjeseci sam primijetila krvarenje usred ciklusa. Otišla sam ginekologinji koja je rekla kako mi jedan jajnik ima 15 i više folikula i kako povremeno imam cikluse u kojima nemam ovulaciju. Poslala me na pretrage T4 je bio 67, interval 62.7-151, a TSH 2.51, interval 0.35-4.94 i progesteron - 8.8, interval 3.816-50.56. Poslala me i endokrinologu. Rezultati pretraga su: inzulin 5 (3.9-5.6), nakon 120min 6.1 (0-7.8), Anti TPO 12 (do 34), LH 6.4 (2.4-12.6), FSH 7.2 (3.5-12.5), estradiol 117 (do 854), slobodni testosteron 1 (0.7-2.2), ukupni testosteron 1.4 (do 1.7), SHBG 75 (32-128), DHEA-S 7.95 (4.02-11), prolaktin 642 (102-496) i prolaktin nakon taloženja 514 (75-381), progesteron 48.3 (5.3-86), kortizol 24h iz urina 278 (100-379), sakupljeno 3.4L urina. Voljela bih čuti Vaše mišljenje o tome kakvo je stanje i eventualnoj terapiji. Zabrinjava me visina prolaktina, jer sam prije nekoliko dana primijetila iscjedak iz grudi. Također, ginekologinja mi je rekla da misli da će ovisno o nalazima postojati potreba za kontracepcijskim pilulama. Što mislite o tome? Unaprijed Vam hvala!

Prema podacima koje navodite, uzrok neredovitim ciklusima i krvarenjima je poremećaj u radu jajnika, odnosno radi se o menstruacijskim ciklusima bez ovulacije. Uzrok takvih anovulatornih ciklusa i nepravilnih krvarenja najčešće ne znamo, odnosno u dosta velikog broja žena koje imaju takve poremećaje se radi o genetskoj predispoziciji za takvo stanje (smatra se da je i do 10% žena u sveukupnoj populaciji s takvim poremećajem). S druge strane među poznatim uzrocima poremećaja u radu jajnika, odnosno poremećaju menstrualnog ciklusa jedan od najčešćih je pravo povišenje razine prolaktina (hiperprolaktinemija). Ovisno o razini povišenja prolaktina može postojati mliječni iscjedak iz dojki te poremećaj u radu jajnika - u blažoj formi je to ciklus bez ovulacije, a u težim formama može doći do potpunog prestanka funkcije jajnika. U liječenju poremećaja rada jajnika prvo treba otkloniti poznate uzroke pa tako treba prvo normalizirati razinu prolaktina. Kod velikog broja žena normalizacija nivoa prolaktina može dovesti do normalizacije rada jajnika i predstavljati  posve dovoljnu terapiju. Ako ste bili na pregledu kod endokrinologa, on je posve sigurno predložio koje pretrage treba učiniti radi hiperprolaktinemije, a nakon završene dijagnostičke obrade će posve sigurno predložiti i način liječenja. Ako ne znamo uzrok poremećaju radu jajnika (dakle kada ne bi postojala povišena razina prolaktina) kod mladih spolno aktivnih žena vrlo često propisujemo kontraceptivne tablete koje izreguliraju ciklus, normaliziraju hormonski status, a kako vrlo često postoji i potreba za kontracepcijom i ta zadaća bude ispunjena. Bude to dakle ”ugodno s korisnim” na stanoviti način.

Slična pitanja